Банката за развитие дава 360 млн. лв. за малки и средни фирми

Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на ББР, стартира нова гаранционна програма

68 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българска банка за развитие, стартира нова гаранционна програма, в рамките на която ще се покрива половината от риска по кредити, предоставени от търговските банки на малки и средни предприятия. Общият капацитет на новата инициатива е за 360 млн. лв., съобщиха от държавната финансова институция.

Целта на новата програмата е да улесни достъпът на бизнеса до финансиране и да бъдат облекчени изискванията за обезпечения. Малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват за финансиране пред търговските банки, а те от своя страна ще получават гаранции по кредитите от НГФ. Ще бъдат гарантирани както инвестиционни кредити, така и кредити за оборотни заеми. По програмата са въведени нови правила, които ще допринесат за по-голяма гъвкавост, бързина и независимост на търговските банки при отпускането на гарантирани от НГФ кредити. Схемата предвижда още и увеличаване срока на гаранциите.

"Смятаме, че разработената от НГФ гаранционна схема ще даде възможност да бъдат реализирани много перспективни проекти, които в момента банките не финансират поради недостигащо обезпечение. Предварително проведохме разговори с представители на търговските банки, за да направим параметрите на програмата атрактивни както за тях, така и за бизнеса. Надяваме се с гаранциите да подпомогнем отпускането на инвестиционни заеми, тъй като по този начин ще бъдат увеличени инвестициите в икономиката и ще бъдат разкрити нови работни места", коментира председателят на СД на НГФ Илия Караниколов.

Изборът на банки-партньори по новата гаранционна схема вече е стартирал. Търговските банки трябва да изпратят своите заявления за участие до 10 септември 2013 г.

Подкрепи Economic.bg