Банкнотата от 2 лева става монета

Централната банка губи по 1.2 млн. лв. на година от производството на банкноти

3959 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

В следващите години банкнотата от два лева вероятно ще трябва да бъде заменена с монета. Тази хипотеза се допуска в разпространеното от Българска народна банка (БНБ) съобщение, в което подробно се разясняват ползите от бъдещото съвместно дружество между "Печатница на БНБ" АД (ПБНБ) и френското дружество "Франсоа Шарл Обертюр Груп" (Francois-Charles Oberthur International SA). Повод за съобщението на централната банка са публикации и изказвания, че по този начин се прави "скрита приватизация" на ПБНБ, което би могло да застраши националната сигурност.

От БНБ категорично отричат подобни обвинения, като подробно разясняват за дейността на печатницата, в която централната банка има дял от 95.6% от капитала, държавата чрез министъра на финансите притежава 4.4% от акциите.

"В ПБНБ работят два цеха - цех за производство на банкноти и цех за производство на ценни книжа, поясняват от БНБ. В цеха за ценни книжа се произвеждат български документи за самоличност, акцизни бандероли, винетни стикери, билети за градския транспорт и други ценни книжа. Именно тази дейност осигурява по-голяма част от приходите на ПБНБ.

Цехът за производство на банкноти носи едва 19.9% от постъпленията в Печатницата, но за тази дейност са 29% от разходите на дружеството. "При това положение около 1/3 от печалбата от цеха за ценни книжа отива за покриване на загубите от банкнотния цех, които за 2010-2012 г. са средногодишно около 1.2 млн. лв.", става ясно от съобщението на централната банка.

Причината за загубата от печатането на банкноти е факта, че у нас се печатат малко на брой банкноти, върху които се разхвърлят относително високите фиксирани разходи. "Оценката за икономическия растеж в близките години показва запазване на производството на български банкноти на относително ниски нива - в диапазона от 60 до 90 млн. броя годишно. Такъв обем производство създава ефективна натовареност на банкнотния цех за около три месеца годишно", поясняват от БНБ.

Заради възможната бъдеща замяна на банкнотата от 2 лв. с монета, от БНБ очакват още по-голямо свиване на производството на купюри. Изчисленията показват, че новото дружество, в което ПБНБ ще участва с 30% дял, а френският производител на банкноти със 70%, ще носи приходи от 1.25 млн. лв. годишно на Печатницата.

Подкрепи Economic.bg