Баумгартнер: Мисиите до Марс са пилеене на пари

Тези огромни суми трябва да бъдат пренасочени към екопроекти на Земята, съветва човекът, станал известен със скока си "от ръба на Космоса"

Изненадващо за мнозина предвид това как спечели славата си, Феликс Баумгартнер определи мисиите за търсене на живот на Марс като като пилеене на пари.

В интервю за Daily Telegraph, Баумгартнер, който се записа в историята като първият човек, скочил от стратосферата, преодолявайки звуковата бариера, посъветва американското правителство да пренасочи парите, давани за мисиите на Марс, към екологични проекти на Земята.

"Много хора говорят за пилотирана мисия и кацане на Марс. Те казват, че е много важно човек да стъпи там, защото така хората ще научат повече за нашата собствена планета, за нашата Земя. Това за мен няма смисъл, защото ние вече знаем доста много за Земята, и въпреки това продължаваме да застрашаваме по много лош начин нашата планета, която е много крехка", казва Баумгартнер.

"Мисля, че по-скоро трябва да похарчим всички пари, предназначени сега за Марс, за да научим повече за Земята. Мисля, че ние не можем да пратим хора на Марс, защото е прекалено далече. Малкото знания, които получаваме за Марс, нямат смисъл, според мен", подчертава парашутистът.

По-рано тази година НАСА изпрати на Червената планета лабораторията Кюриозити, която ще изследва Марс за 10 години за цената от 2,5 милиарда долара.

"Това са пари на данъкоплатците", казва 43-годишният Баумгартнер. "Хората трябва да решат дали трябва да се харчат толкова много пари за Марс. Мисля, че средностатическият човек на Земята никога няма да похарчи такива суми. Тези пари трябва да бъдат инвестирани в нещо смислено - като това как да спасим нашата планета", препоръчва човекът, преминал скоростта на звука, скачайки от стратосферата в свободен полет.

Коментари: 0