Бензинът в Иран поскъпна със 75% за една нощ

Цената на масово гориво скочи от 16 на 28 американски цента, заради отмяната на държавните субсидии

Автор: Николай Марченко

Със 75% скочи цената на бензина в Иран за краткия период от полунощ насам – от 16 на 28 американски цента, информира руската служба на BBC.

Tова се случи, след като вчера правителството в Техеран отмени субсидиите за най-масовото гориво. Преди полунощ по бензиностанциите в страната се образуваха големи опашки от коли, чиито собственици се надяваха да заредят за последно на стари цени.

Но масови протести подобно на 2007 г., когато за пръв път са въведени квоти за продажба на гориво, този път правителственото решение не предизвика. Квотите отпреди 7 години позволяват на шофьорите само 100 л по стандартна цена, като за таксиметровите водачи лимитът е 800 л. Цената на бензина, който извън квотите, подскочи от 27 цента на 39 за литър.

BBC Russian акцентира на факта, че след качването на цените иранският бензин остава един от най-евтините в света. Отмяната на субсидиите ще удари предимно слабите социални групи – в Иран безработните и работещите на непълен работен ден са над 25%.

Кабинетът на президента Хасан Роухани се надява тази крачка да съживи икономиката, която се задушава от западните санкции. Благодарение на субсидиите бензинът в Иран е струвал по-евтино от минералната вода и това също бе повод за критики към новоизбрания държавен глава. 

Коментари: 0