Берлин отрича бизнесът да му пречи за санкциите към Русия

Международната стабилност е по-важна от търговията, твърди министърът на финансите Волфганг Шойбле

Да воюваш на инат

Автор: Николай Марченко

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле отрече властите в Берлин да са „заложници” на немския бизнес относно санкциите към Русия заради кризата в Украйна.

В интервю за водещия американски бизнес всекидневник  The Wall Street Journal (WSJ) шефът на германското финансово ведомство възрази, че „това просто не е истина”. По думите на Шойбле германският бизнес вече признавал, че „международната стабилност е по-важна от търговията”.

Припомняме, че шефовете на редица германски водещи компании като Siemens, BASF, E.On, BMW, Volkswagen и др. първи се възмутиха от евентуалните нови санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, с която имат бизнес за милиарди в енергийния и машиностроителен сектори.

Според него Берлин е готов „да увеличи натиска си върху Русия”, която да помогне да се стабилизира ситуацията в Украйна. „Това е сигнал, че водещата икономика в Европа не се бои да влиза в конфронтация с Москва”, коментира журналистите на WSJ Антон Трояновски и Маркус Уокър.

“Ние искаме добри, партньорски отношения”, каза Шойбле. Но предупреди, че Германия ще се активизира при необходимост. „Ако Русия не спазва правилата, ние няма да се стремим към военна ескалация, но разбира се, ще се възползваме от политическите си и дипломатическите възможности по засилване на натиска, за да ги спазва”, коментира Шойбле.

Според него тактичните победи на Москва в Украйна ще се отразят негативно в средносрочна перспектива, тъй като Русия се нуждае от „партньорство с Европа, за да си развива икономиката”.

Германският министър коментира и сделката между Русия и Китай за доставка на газ в продължение на 30 години. „Моите поздравления, но цените са много по-ниски от тези, които Путин може да получи в Европа”, коментира Шойбле.

Той упрекна и американците, които също според него не заемат достатъчно твърда позиция по конфликта Киев – Москва. „Ние, разбира се, трябва да обясним, че се отнасяме към Запада. Но ние бихме постигнали по-голям успех, ако САЩ биха разбрали, че също са част от Запада”, казва Шойбле.

Коментари: 0