Берлин поиска спешни санкции за Русия

След като огънят в Украйна не спира, ЕС обсъжда въвеждането им от понеделник, разкрива France Presse

От думи към действия

200 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Днес Европейският съюз (ЕС) може да въведе поредни санкции срещу Руската федерация. Това обяви председателят на Комисията по външни работи към Бундестага Норберт Ретген в интервю за германското радио Deutschlandfunk.

„Ако ЕС иска да запази доверието, то трябва да предприеме следващите стъпки срещу Русия”, категоричен е германският парламентарист.

Той припомни, че Евросъюзът представи на Москва конкретни и възможни за реализация искания. ЕС настояваше укрепването на руско-украинската граница, за да се ограничи напливът на бойци и оръжия към Източна Украйна. Според него след като исканията не са изпълнени, новият пакет санкции се превръща в „необходимост”.

В тази връзка, днес агенция France Presse (AFP) цитира свои източници в Брюксел, според които въвеждането на нови санкции срещу Москва се готви за понеделник. „ЕС ще подготви нови санкции срещу Русия, тъй като не се забелязва успокояване на украинския конфликт”, цитира дипломатическите източници AFP.

Посланиците на 28-те страни от ЕС в Брюксел днес са решили да „ускорят” подготовката на новите санкции, които ще останат целеви и няма да включват цели сектори от икономиката. Допълва се, че решението за активирането на мерките може да бъде взето следващата седмица, по време на нова европейска среща в понеделник.Подкрепи Economic.bg