Бизнес активността в еврозоната се подобрява

Предварителният или "флаш" PMI за юли е на ниво от 50.4 пункта при прогноза за 49.1 пункта

Еврозоната бавно се промъква обратно към растеж, показва първоначалната оценка на Markit, коeто се възприема като знак, че блокът може да излезе най-после от рецесията, в която попадна в началото на 2012 година, съобщава Financial Times.

Предварителният или "флаш" PMI за юли е на ниво от 50,4 пункта, при прогноза за 49,1 пункта. Фактът, че индексът се намира над границата от 50 пункта, говори, че дейността в частния бизнес се разраства.  През юни нивото на индекса бе 48,7 пункта.

Активността при двете най-големи икономики в еврозоната, Германия и Франция, се подобрява през юли, като частният сектор на двете страни се представя по-добре от очакваното. Новината доведе до едномесечен връх на еврото спрямо долара.

PMI при Франция нараства до 17-месечен връх от 48,8 пункта, от 47,4 пункта през юни. В същото време, цифрата за Германия е 52,8 пункта, от 50,4 пункта през юни.

Днешните доста добри предварителни данни от Франция, Германия и цялата еврозоната са пореден знак в подкрепа на очакванията, че рецесията в региона е към своя край и сигнал, че през втората половина на годината може да започне постепенно икономическо възстановяване. Солидното PMI проучване предполага, че ЕЦБ няма да обмисли нови мерки в подкрепа на икономическото възстановяване в еврозоната.

Коментари: 0