Бизнесът: Политиците да действат бързо и отговорно

За Economic.bg председателите на две от водещите бизнес организации в страната коментираха резултатите от изборите и ефектите от политическата несигурност

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Васил Велев, председател на Асоциацията на Индустриалния капитал в България (АИКБ)

Ако политическата несигурност след изборите продължи за кратко, няма да се отрази на бизнеса. Политиците трябва да бъдат на висотата, която изисква от тях времето и да направят допустими взаимни компромиси, за да съставят едно, при всички случаи програмно правителство. Правителство на малцинството видяхме докъде стигна през изминалите 4 години.

Вчерашните избори бяха в рамките на прогнозирания и очакван от сериозните социологически агенции резултат. Бизнесът в България има голям потенциал за подобряване на бизнес средата, но всичко зависи от кабинета, който ще бъде съставен.

Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)

Силно се надявам в рамките на един месец,  спазвайки всички процедури, да се стигне до съставянето на кабинет. Политическата несигурност, доколкото има такава, винаги се отразява негативно на бизнеса, но в тази ситуация може да се създаде макрорамка, която да позволи на бизнеса да запази работните места и да функционира нормално. Това е най-важното, което би трябвало всяко едно българско правителство да има като цел.

Резултатът от изборите е логичен и очакван, имайки предвид обстановката в страната. Не съм изненадан, тъй като резултатите бяха предвидени от социолозите, които предвиждаха да се случи точно това.

Подкрепи Economic.bg