Бразилски вестници на бунт срещу Google News

Изданията в Бразилия са забранили достъпа на Google News до техните материали в интернет

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Около 90% от бразилските вестници са забранили публикациите им да се появяват в Google News, предаде BBC. От бразилската Асоциация на печатните издания са обявили, че 154 техни членове са забранили услугата на Google.

Вестниците се оплакват, че Google News отказва да плаща за съдържанието и освен това отклонява трафик от техните сайтове. От Асоциацията изтъкват, че читателите се задоволяват с прочетеното в агрегатора вместо да посещават сайтовете на изданията.

От Google обаче не са на това мнение. Според компанията именно тяхната услуга повишава посещенията, тъй като когато се кликне на определен линк, потребителят бива препращан директно на съответния сайт.

"Партньорството ни с Google News не ни помага да увеличим дигиталната ни аудитория, дори напротив - губим я", е казал председателят на Асоциацията Карлос Фернандо Линденберг Нето.

Експериментът започна през 2010 г., като именно тогава се включиха всички 154 издания. Участие взеха едни от най-влиятелните издания в страната като O Globo и O Estado de Sao Paulo.

Коментари: 0