Брюксел дава 7 млн. лв. на пчеларите за три години

Още 7 млн. лв. ще бъдат осигурени като субсидия от националния бюджет

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Пчеларите в България ще бъдат подпомогнати с общо 14 млн. лв. в периода 2014-2016 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Едната половина от сумата е от европейско финансиране, а другата - от националния бюджет. Европейската комисия одобри 28-те национални програми за производство и предлагане на пазара на пчелни продукти.

Националната ни програма по пчеларство беше разработена с широкото участие на браншовите организации и бяха взети предвид предложенията на регионалните пчеларски дружества и на редовите пчелари, съобщават от МЗХ.

Мерките и дейностите в новата програма се запазват. В нея са подобрени условията за кандидатстване чрез отворен прием на заявления с предварително обявен период по примера на директните плащания. По този начин всички пчелари, отговарящи на критериите за финансиране, имат достъп до отделните мерки и сектори в програмата.

По мярка А "Популяризиране на пчелния мед и пчелни продукти" ще може да кандидатства само една организация, предварително одобрена от останалите браншови структури.

По мярка Б "Борба срещу вароатозата" ще се финансират разходи за пролетно или есенно третиране на пчелните семейства, като за всяко от третиранията се използва само един от одобрените препарати.

 По мярка В "Извършване на физико-химични анализи на пчелния мед" се възстановяват част от разходите за изследване на пчелния мед за 8 показателя.

За закупуване на нови кошери ще могат да кандидатстват пчелари, притежаващи към датата на кандидатстване не по-малко от 20 и не повече от 150 пчелни семейства.

Подкрепи Economic.bg