Бъфет инвестира $2.5 млрд. в слънчева енергия

Милиардерът ще изгради най-големият соларен парк в света

3569 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Вторият най-богат човек в САЩ - Уорън Бъфет ще вложи 2.5 млрд. долара в изграждането на най-големия соларен парк в света, предаде Bloomberg. Чрез своята компания MidAmerican Energy Holdings инвеститорът ще купи от SunPower Corp. два проекта в Калифорния, които ще изгради до три години.

"Това определено е голяма новина. Това е най-голямата сделка, като капацитет, в САЩ", коментира анализаторът Андрю Крулевиц от GTM Research. Той добави, че въпреки проблемите в сектора, включително на пазарни лидери като Solyndra, соларните инсталации се увеличават стабилно.

През 2011 г. в САЩ са инсталирани фотоволтаици с мощност 1.8 гигавата. Очакванията са, че през 2012 г. цифрата да достигне 3.2 гигавата.

Сделката на MidAmerican идва точно една година след последната голяма инвестиция на Бъфет в соларния бизнес. През декември 2011 г. MidAmerican плати 2 млрд. долара за 550-мегаватовата централа Топаз в Калифорния. Малко преди това компанията беше купила 49% от проекта Агуа Калиенте в Аризона за 1.8 млрд. долара.

MidAmerican е един от най-големите инвеститори във ВЕИ в САЩ, като има проекти във вятърни централи, ВЕЦ-ове и геотермални проекти, както и в соларния сектор.

Подкрепи Economic.bg