България да ускори усвояването на еврофондове

Еврокомисарят Кристалина Георгиева препоръча на страната ни да прецени по кои проекти парите ще са най-необходими

6170 ~ 1 мин. четене

Еврокомисарят Кристалина Георгиева препоръча България да ускори усвояването на средствата от еврофондовете. За целта тя препоръча препоръча страната ни да прецени по кои проекти парите от фондовете ще са необходими и по кои средствата няма да бъдат усвоени, макар да има желание за това, предаде БНР.

„Като български гражданин искам да видя страната ни да се развива и не виждам нищо лошо в това да разчитаме на нашето европейско семейство да ни дава подкрепа в това развитие, особено в трудната сфера на съдебната система”, каза комисарят, която организира среща с български журналисти по повод 7-годишнината от присъединяването към Европейския съюз.

По повод предложението за бюджет на ЕС за догодина, Георгиева коментира, че се намираме в трудни времена и трябва да се балансира между отговорностите на нетните получатели на европейски средства и нетните платци в ЕС. Според нея в настоящите условия е съществено да бъде увеличена гъвкавостта при използването на европейските средства.

Тя посочи, че догодина ще бъде особено важно неусвоените бюджети по някои програми да бъдат своевременно пренасочвани към други проекти. България има нужда от ускорено усвояване на европейските фондове, както и да бъде между страните, които активно защитават този бюджет, коментира Георгиева.Подкрепи Economic.bg