Цялото Черно море на България ще се проучва за нефт и газ

Делян Добрев пред останалите министри от кабинета

84 ~ 1 мин. четене

"Цялото Черно море на България ще се проучва за нефт и газ, след като бъде обявен нов конкурс за блок "Силистар."

Това е обявил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на правителственото заседание в сряда, стана ясно от публикуваната днес стенограма.

Министър Добрев коментира решението на Министерски съвет да предостави за проучване за нефт и газ блок "Света Марина" в Черно море.  Минималният обем геологопроучвателни работи включва 400 линейни километра 2D сеизмични проучвания, 800 квадратни километра 3D сеизмични проучвания. Трябва да се набележат перспективни структури за сондиране. Минимален бонус 1 милион евро, средства за опазване на околната среда минимум 2 милиона евро, казва Делян Добрев.

"След провеждането на конкурса за този блок във всички възможни блокове в Черно море са стартирали проучвателните работи с изключение на блок „Силистар“, където чакаме ВАС да се произнесе. Там, знаете, че разпоредихме проверка след обсъждане в Министерски съвет, има редица нарушения, и когато приключат делата във ВАС ще внеса доклад за нов конкурс за блок „Силистар“, с което цялото Черно море на България ще се проучва за нефт и газ, нещо което е трябвало да бъде направено много отдавна, защото ако бяхме проучили перспективите, в момента щяхме да вземаме решение за концесии за добив, но за съжаление това не е така. Важно е, че се работи в тази посока по най-бързите възможни темпове", казва още Делян Добрев.

Подкрепи Economic.bg