ДСБ: Има вълна от ДС назначения

"На възлови позиции в държавата се назначават лица, които са били щатни служители на Държавна сигурност и секретни сътрудници на тези структури", заяви Атанас Атанасов

428 ~ 2 мин. четене

"В България се случиха две вълни на скандални назначения", заяви председателят на ДСБ Радан Кънев. "Първата, която скандализира обществото, беше изборът на Делян Пеевски. Тя беше пряко свързана с ДПС и с техни видими връзки с подземния свят. Втората вълна е пряко свързана с БСП и техните връзки с комунистическите служби и с ченгетата от Държавна сигурност. Назначават се хора с пряка принадлежност на ключови позиции", подчерта той.

Той обърна внимание на уволнението на шефа на архивите в България, който е "първият от много години, който направи истински опит за разсекретяване и публичност на българските архиви, включително публикуване в интернет.

Вторият важен факт, според Кънев, са назначенията в сферата на външната политика на хора пряко свързани с Държавна сигурност в момент, когато външнополитическата ситуация е изключително изострена, когато предстои оформянето на българската държавна политика по кризата в Сирия.

"На възлови позиции в държавата се назначават лица, които са били щатни служители на Държавна сигурност и секретни сътрудници на тези структури", заяви от своя страна Атанас Атанасов. Според него новият председател на Държавна агенция "Архиви" Иван Комитски е бивш щатен служител на трети самостоятелен отдел на Държавна сигурност. Това е бил в архива на ДС, който до 1989 г. е ръководен от Нанка Серкеджиева, генерал на ДС, която е била разследвана и съдена за унищожаване на част от архива на МВР.

Албена Палпурина обясни, че вторият назначен, Георги Димитров, като постоянен секретар на Министерство на външните работи има агентурно минало, станало известно през 2007 г.

От ДСБ разкритикуваха и назначаването на Боян Чуков за Секретар на съвета по сигурността към Министерски съвет. По данни на партията той е бил щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност.

Подкрепи Economic.bg