Данните за отпушен износ на ток са "заиграване" с публиката

От 2008 г. насам потреблението на електроенергия в България постоянно намалява, каза Георги Касчиев, енергиен експерт и бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели

136 ~ 4 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Касчиев, Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) и самият министър Драгомир Стойнев дават данни за рязко отпушване на износа, който по данни на МИЕ вече е достигнал 1600 мегавата на час. Отпушен ли е наистина износът на ток?

Звучи много смешно да се изразяват толкова некомпетентно. Не може да се говори просто ей така "мегавата на час". Явно тези хора нямат представа от измерителните единици в енергетиката – мегават (MW) е мярка за мощност, или енергия произведена за единица време. Няма такова нещо като "мегавата на час". Това е огромна некомпетентност.

Може и да има отпушване на износа, за което се говори. Може обаче това да не е така, а да е налице високото сезонно потребление на ток главно в Гърция. Там потреблението на електроенергия е най-голямо през лятото, защото тяхната зима е мека, а през лятото се включват изключително много климатици.

- Тогава не е ли съвсем нормално сега да се изнасят по-големи количества електроенергия заради високите температури, активния туристически сезон и множеството включени климатици?

Да и именно това трябва да е основната причина, но нямам точните данни. Струва ми се обаче, че има едно "заиграване" с публиката – искат да покажат, че е дошъл новият министър и всичко се е оправило.

Прочетох изказването на министъра, в което казва, че всички мощности били натоварени. Това също е проява на некомпетентност. В България има мощности за над 12 хил. MW. Износът ако е 1600 MW, потреблението в страната в момента е максимум 4 хил. MW, което означава, че са натоварени само половината мощности.

Хубаво е, че има такъв износ, но ми е чудно дали цифрите са такива, защото това е на границата на възможностите на преносната система.

- Данните сочат, че за последните три дни на август сме изнесли ток, колкото през целия месец май. Това не е ли отново нормална тенденция, тъй като през май не се използват отоплителни и охладителни уреди?

Април и май традиционно са месеците с най-ниско потребление на ток, защото не се използва електроенергия за отопление, няма и горещини, които да налагат включването на климатици и вентилатори.

- Имате ли данни на кои пазари изнасяме електроенергия в момента? Споменахте Гърция, а в Турция продаваме ли ток?

Основно в Гърция, според мен и в района на Балканския полуостров. Не знам докъде са стигнали нещата около тестовете на турската система, но мисля, че е рано да говорим за големи възможности за износ на ток към Турция.

Има и нещо друго. Когато се говори за големи възможности за износ към Турция трябва да се поучат от историята и грешките, които са правени в нашата енергетика. Преди 12-13 години НЕК градеше своята стратегия на база теорията, че Турция ще има нужда от нашата електроенергия. Построи се дори далекопровод до там, после още един за 50 млн. долара.

Улисани в теориите, че винаги ще изнасяме за Турция, не забелязаха, че там също строят централи и се справя с енергийните си нужди. Така се стигна до есента на 2002 г., когато Турция успя със собствено производство да задоволи нуждите си от електроенергия и построените далекопроводи в общи линии само ръждясват.

- Т.е. вие твърдите, че не би трябвало да разчитаме на турския пазар?

Не, не би трябвало, защото Турция е много динамична страна, с мощна енергетика и има планове за строителство на атомни централи и други мощности.

- Какъв е капацитетът на износ на ток от България?

Максимумът на системата за вътрешно потребление и износ е около 7500 MW. Възможностите за износ в различните посоки са различни.

- Колко беше вътрешното потреблението на ток и износа през същия период на миналата година?

Потреблението беше около тези нива. За учудване на държавните служители и на НЕК обаче консумацията в България намалява, а не както е по техните прогнози за увеличение. Потреблението се понижава средно с по 2% на година. Това е устойчива тенденция от 2008 г. насам. Този процес не трябва да учудва никой, защото в индустрията се подмениха старите машини от социалистическо време с нови по-икономични, а домакинствата се научиха да пестят електроенергията. Това е нормален процес, който си върви.

Заблуждаващо е, че се говори за брутно вътрешно потребление, в което се включва собствената консумация на централите и загубите на ток по мрежата. Така ако се говори за ръст на износа, където се отчита чистата енергия, вероятно ще видим и повишение на брутното вътрешно потребление, защото при по-голямо производство централите ще имат нужда от повече енергия за собствени нужди, а и загубите ще са по-големи.

- Покрай АЕЦ "Белене" се говореше, че ще ни трябва повече енергия в бъдеще, защото икономиката ще се развива. Но се говори и за мерки за енергийна ефективност. Какъв е вашият прочит на всичко това?

Хубаво би било управляващите да слушат съветите и мненията на компетентните институции, а не да се доверяват само на своето мнение или да се поддават на кукловодите.

Световната банка (СБ) и Европейската комисия (ЕК) ни казаха, че до 2030 г. България няма да има нужда от нови мощности, а дори ще трябва да се затворят и мощности.

Пълен абсурд е да строиш АЕЦ "Белене" при тоталния излишък на мощности. Не, че не искат да го направят. Социалистите си слушат Москва и ако Москва е казала, че трябва да се направи, ако могат ще го направят. Сега обаче се видя, че се наложи да се изключват и мощности от системния оператор, след което всички разбраха, че имаме огромен излишък на генериращи мощности.

Подкрепи Economic.bg