Димитров: Дефицитът може да надхвърли 2%

Ако се запази средният темпо на растеж досега, ще трябват 35 години, за да достигнем европейските стандарти, смята бившият лидер на СДС

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ако се издъни бюджетът тази година и това продължи през следващата, финансовата стабилност се разклаща. Това каза бившият лидер на СДС Мартин Димитров в ефира на Нова телевизия. Той предупреди също, че има реална опасност през 2014 г. дефицитът да бъде над 2%, с което ще се наруши Пактът за финансова стабилност, въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков.

Според него хората в момента живеят зле, но "перспективата с това правителство е да живеят по-зле". Той е категоричен, че ако се запази средният темпо на растеж досега, ще трябват 35 години, за да достигнем европейските стандарти.

"Трябва да направим нещо, така че икономиката да тръгне, бизнесът да тръгне", смята Димитров. Той очаква и тази зима да има протести, „защото хората няма да могат да си плащат сметките".

Мартин Димитров отправи критика към управляващите, че вдигат пенсиите средно с едва 10 лева. "Без бърз растеж на икономиката, няма да има ръст на пенсиите", смята той.

Подкрепи Economic.bg