Доларът е търсен след данните от САЩ, еврото под натиск заради лихвените очаквания

Паладиумът и платината с неспиращ растеж заради ситуацията в ЮАР

Доларът се търгува около едноседмичния си връх спрямо йената и задържа позициите си срещу еврото. Като цяло зелените пари са силни на пазарите благодарение на обещаващите данни от жилищния и фабричния сектор, които доведоха до леко покачване на доходността по облигациите.

Долар/йена е на 101.74 в близост до върха от вчера на 101.82 и далеч над три и половина месечното дъно от сряда на 100.80. Евро/долар е на 1.3654 и близо до тримесечното дъно от сряда на 1.3634. Вчера търговията беше скучна, а инвеститорите използваха данните като повод за покупки на зелените пари. Продажбите на съществуващи жилища в САЩ нараснаха през април, а предлагането на жилища на пазара достигна най-високи нива за последните две години, което е положителен сигнал за жилищния сектор. Междувременно предварителния резултат на PMI индекса за май показа нарастване до 56.2 спрямо нива от 55.4 през април. Икономистите очакваха резултат от 55.5. Доходността по американските облигации скочи и за кратко достигна 10-дневен връх от 2.57%.

В Европа, данни показаха слабо забавяне на силния растеж в частния сектор. Общият PMI индекс във Франция слезе отново под 50 след само два месеца над тези нива, които маркират растежа. Индексът на цените на производство остана без промяна през април на осем месечно дъно, тъй като фирмите са намалявали цените за 26-ти пореден месец. Това развитие би трябвало да държи бдителна ЕЦБ по отношение на упорито ниската инфлация. Според повечето анализатори ЕЦБ ще намали лихвите през юни в опит да спре забавянето на инфлацията.

Натиск върху еврото оказват и някои опасения, че европейските избори могат да дестабилизират някои правителства в еврозоната. В Италия например, лош резултат за партията на министър председателя Матео Рензи може да отслаби опитите му за бързи реформи, които той обеща когато взе властта след преврат в партията. Повечето държави ще гласуват в неделя, когато тенденцията към политически крайности може да стане още по-явна. Общи резултати, включително разпределението на местата в европарламента,  ще бъдат обявени в полунощ в неделя.

В Азия, инвеститорите следят развитията в Тайланд. В четвъртък, шеф на тайландската армия взе управлението от правителството два дни след като обяви военен режим. Тогава той заяви, че армията трябва да въдвори ред и да продължи с реформите след шестте месеца на безредици. Тайландският бат отслабна срещу долара при тези развития.

 

Паладиумът и платината с неспиращ растеж заради ситуацията в ЮАР

Паладиумът е стабилен днес близо до две и половина годишния връх и е на път да отчете най-силната седмица за последните два месеца заради опасенията за продължаване на стачката в основния производител ЮАР. Платината от своя страна е на път да се покачи за втора поредна седмица, докато златото се очертава да завърши без промяна.

Съсипващата индустрията четири месечна стачка в ЮАР може да трае дълго. Това заяви главния изпълнителен директор на Импала Платинум. Стачката вече е най-дългата и най-скъпо струващата стачка в минната история на ЮАР, който е най-големия производител на платина и втория по големина на паладиум в света. Насилието все повече ескалира, тъй като все по-голям брой работници искат да се върнат на работните си места, но профсъюзите продължават да настояват за нови стачки.

Спот цената на златото е 1294 долара за тройунция и е на път да отчете седмица без промяна. Жълтият метал е прикован в много тесен рейндж вече повече от месец, но може да последва значително движение в следващите дни, когато отминат изборите в Украйна. От самата Украйна съобщиха, че няколко войници са били убити рано сутринта в четвъртък при сблъсък с про-руските сепаратисти. Това увеличи опасенията за сигурност преди президентските избори в неделя, които ще са съдбоносни за крехката демокрация в страната. Златото от своя страна получава подкрепа, тъй като е актив предлагащ сигурност, заради нарасналото напрежение между Запада и Русия относно Украйна.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0