Доларът отслабна поради несигурността около Фед

Златото прекъсна четри дневната си губеща серия и спечели поради слабостта на долара

72 ~ 4 мин. четене

Доларът поевтиня в сряда, отслабен от коментарите на длъжностни лица на Фед тази седмица, в които става дума за необходимостта централната банка да запази икономическите стимули, както и поради нарастване на предпазливостта в навечерието на изслушването в Сената в четвъртък, на което Джанет Йелън, кандидатът за нов председател на Фед, се очаква да се изкаже.

Еврото се покачи спрямо долара, въпреки че членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Питър Прает заяви, че ЕЦБ може да започне да изкупува активи или да намали лихвата върху депозитите до отрицателна стойност, за да предизвика увеличение на инфлацията до целевите нива на банката.

В САЩ се наблюдава нарастващо чувство, че намаляването на стимулите на Фед може да не се случи в близкото бъдеще. Денис Локхарт, президентът на клона на Фед в Атланта, който се възприема като центрист в политическо отношение, и Нараяна Кочерлакота, президентът на Фед в Минеаполис, изразиха мнението си, че икономиката на САЩ все още дава основание за прилагане на агресивна парична политика. Техните коментари оказаха натиск върху долара.

Несигурността, заобикаляща коментарите на Йелън от вторник, допълнително натежа върху долара. Повечето инвеститори очакват, че Йелън ще продължи политиката на настоящия председател Бен Бернанке.

По време на късната нюйоркска търговия, доларовият индекс бе на загуба от 0,3% до 80.947, воден от печалбите на еврото, което поскъпна с 0,2% до 1.3458.

Еврото за кратко се придвижи надолу вчера, след като Прает заяви, че балансовия капацитет на ЕЦБ може също да се използва срещу намаляващата инфлация, включително чрез покупки на активи на открития пазар.

Прает добави, че ЕЦБ все още има място за движение на лихвените проценти, дори и след намаляването на основния лихвен процент до рекордно ниските 0,25% миналата седмица и запазването на лихвите по депозитите на нула.

Британският паунд поскъпна, след като от АЦБ обявиха, че има шанс безработицата във Великобритания да падне до 7% през четвъртото тримесечие на 2014г. Данните, публикувани по- рано в сряда, показаха, че нивото на безработица на Острова е паднало до 7,6% през трите месеца до септември.

Това запази живи спекулациите, че АЦБ може да повиши лихвените проценти много по- рано от дадените до сега признаци за това, подчертавайки разминаване между паричната политика на Обединеното кралство и тази на ЕЦБ и ЯЦБ.

Паундът нарасна до 1.6046 долара, отскачайки от достигнатото във вторник 2- месечно дъно на 1.5852 долара. Британската валута спечели след по- добрия от очакваното доклад за заетостта и повишената прогноза на централната банка за растежа. Последно паундът бе на печалба от 0,8% на 1.6031 долара.

Спрямо йената, доларът поевтиня с 0,2% до 99.65 йени, оставайки недалеч от 2- месечния връх на 99.79, достигнат във вторник. Американската валута до сега е на печалба от 0,4% спрямо йената от началото на седмицата, черпейки сили от нарастващите доходности на американските облигации.

По- високите доходности на облигациите на САЩ облагодетелстват долара, правейки дълга, деноминиран в долари, по- атрактивен за инвеститорите в облигации.

Златото прекъсна четри дневната си губеща серия и спечели поради слабостта на долара

Цените на златото записаха скромна печалба в сряда, прекъсвайки 4- дневната серия на последователни загуби, подсилени от спада на долара увеличаване на обема на търговия.

Благородният метал върна част от печалбите по- късно, по време на нюйоркската сесия, когато ръстът от 0,5% на индексът за американски акции S&P 500 до интрадневен връх подкопа привлекателността на златото в ролята му на безопасно убежище. Натиск върху златото оказа и спадът от 2% на медта.

При липсата на данни за икономиката на САЩ, инвеститорите в кюлчета очакваха коментарите на длъжностните лица от Фед за следи относно продължителността на стимулите на централната банка.

Президентът на минеаполиския клон на Фед Нараяна Кочерлакота заяви във вторник, че паричната политика ще остане гъвкава, но Денис Локхарт, президентът на клона на Фед в Атланта, не изключи възможността да се стигне до решение за прекратяване на програмата за изкупуване на облигации на заседанието на Фед през декември, въпреки че той също така заяви, че банката трябва да запази политиката си много облекчена.

Благородният метал изгуби 1% по време на предишната сесия и почти 4% през предишните 4 дни.Спот цените последно нараснаха с 0,2% до 1285.44 долара за тройунция.Американските фючърси върху злато с доставка през декември се представиха по- зле от спот златото, поевтинявайки с 2.80 долара до 1268.40 долара за тройунция.

Инвеститорите насочват фокуса си към номинираната за председател на Фед Джанет Йелън, която ще направи изявление пред Сената  по- късно днес.

Среброто изгуби 1% до 20.80 долара за тройунция, след като спадна с 3% по време на предишната сесия, достигайки 4- седмично дъно.Цените на среброто следва да бъдат подкрепени от подобряващото се индустриално търсене през 2014г., но те ще последват златото надолу, в случай че Фед започне да намалява стимулите, споделиха анализатори.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg