Доларът расте подкрепен от рейтинга на САЩ

Йената се повиши след решението на Японската централна банка да остави без промяна монетарната си политика

3605 ~ 3 мин. четене

 

 

Американският долар получиха подкрепа от ревизията на Стандард енд Пуърс, която промени рейтинга на САЩ от негативен към стабилен. В същото време инвеститорите не бяха много ентусиазирани към зелените пари след коментарите на председателя на ФЕД-Сейнт Луис Джейм Булард, че ниската инфлация означава за централната банка трябва да продължи програмата си от агресивни стимули.

Йената нарасна след решението на Японската централна банка да остави без промяна монетарната си политика. Двойката падна за кратко под 98 при 20месечно дъно в петък на 94.98. Кросът евро/йена слезе към 130 при дъно в петък на 126.19.

Австралийският долар отново се срина и удари дъно от 0.9381 срещу американския си съименник. Това е най-ниска стойност след септември 2010 година и идва след пробив на подкрепата при дъното от 2011 на 0.9388. Към групата анализатори намалили очакванията си спрямо австралийския долар след началото на срива от 1.04 в началото на май се присъединиха и от Голдман Сакс. Тяхната 12-месечна цел е 0.85 при предишна прогноза от 0.90. Тримесечната им цел е 0.92 при предишна 0.97. Брокерите намалиха и прогнозата си за растеж през 2013 година от 2.4% до 2%. Валутните дилъри разпродаваха австралийския долар в понеделник след серия от данни през уикенда показали, че икономическия растеж в Китай, който е най-големия експортен пазар на Австралия, може допълнително да се забави през второто тримесечие.

Доходността по италианските и испанските облигации слезе от опасно високите нива и това даде подкрепа на еврото. На 6 юни тези книжа достигнаха три и половина месечни върхове, а от началото на месеца са нараснали с 2%. Днес единната валута е стабилна на нива от 1.3270 срещу долара. Растежът обаче вероятно ще бъде ограничен до 1.35, тъй като Европейската централна банка почти сигурно ще се намеси да спре покачването над нива, които счита за прекалено високи.

Повишеният кредитен рейтинг на САЩ вреди на златото

Златото слезе при търговията днес, след като Стандард енд Пуърс ревизира нагоре кредитния рейтинг на САЩ  с перспектива от негативен към стабилен, което нарани предлагащия сигурност жълт метал. Новината от агенцията върна опасенията, че Федералния резерв може скоро да сложи край на масивната програма по изкупуване на облигации заради натрупващите се положителни данни.

Златото, което е средство за защита срещу инфлацията и беше подкрепено от месечните покупки на ФЕД на стойност 85 милиарда долара, падна днес до 1385 долара за тройунция след слабо покачване вчера. Спот цената обаче отчита спад от 17% от началото на годината. Според специалисти златото би трябвало да се търгува през тази седмица в рейнджа 1360/1420 долара за тройунция. Среброто и паладиума последваха златото и спаднаха, докато платината отчете минимален растеж.

Световните финансови пазари са под натиск откакто миналия месец председателя на ФЕД Бен Бернанке заяви, че ФЕД ще реши да намали покупките на някое от следващите заседания, ако икономиката покаже продължаващи сигнали на подобряване. Междувременно председателя на ФЕД в Сейнт Луис, Джеймс Булард изрази в понеделник подкрепа за програмата от стимули, тъй като инфлацията остава доста под целта на Федералния резерв от 2%.

Физическото търсене намалява след пиковите нива през април, когато спот цената на златото беше стигнала 2-годишно дъно от 1321.35 долара за тройунция. Големите покупки в Азия доведоха до високи нива на премиите, а предлагането изоставаше.

Активите на най-големия в света фонд за търговия на злато SPDR Gold Trust се покачиха в понеделник минимално с 0.3% до 1009.85 тона. Въпреки това те остават близо до 4-годишните дъна.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg