Доларът спечели от очакванията за ръст на лихвите в САЩ

Златото поскъпна след като не можа да пробие техническата си подкрепа

Доларът спечели от очакванията за ръст на лихвите в САЩ
3626 ~ 4 мин. четене

Доларът продължи печелившата си серия във вторник, подкрепен от надеждите, че политиците ще увеличат лихвения процент, докато еврото продължаваше да се бори с очакванията за слаби данни за инфлацията и нови облекчения от страна на ЕЦБ.

Доларът бе на печалба от 0,16% спрямо кошница от валути, след като по време на късната нюйоркска търговия докосна нов връх за 2014 на 82.698, като най- ниската му стойност бе 82.434. Доларовият индекс последно се търгуваше на тези нива преди една година.

Междувременно търговците ще очакват икономическите данни от САЩ и данните за инфлацията в Европа по- късно тази седмица. Те също така продължиха да оценяват казаното по време на конференцията на централните банкери в Уайоминг, където председателят на ЕЦБ, Марио Драги, показа по- силна от очакваното склонност към нови облекчения на паричната политика.

Еврото се търгуваше при курс 1.3153, което е най- ниската му стойност от 9 септември до сега. В началото на май единната валута, споделяна от 18 държави, бе достигнала нивото от 1.40 долара за едно евро.

Спрямо йената доларът бе на печалба от 0,8% до 104.09 йени.

Цените на валутите бяха само леко засегнати от данните, показващи че поръчките на дълготрайни стоки, произведени в САЩ, за реализирали най- големия си ръст през юли поради силното международно търсене на самолети.

Към мечите настроения около еврото допринесоха слабите икономически данни за Германия и оставката на френското правителство след спора относно фискалната политика.

Еврото последно се търгуваше за 1.2081 швейцарски франка, след като в понеделник падна до 1.2072, което е и най- ниската му стойност от януари 2013 насам. Спадът може да тества тригодишното обещание на Швейцарската национална банка да поддържа курса от 1.20 франка за едно евро.

Инвеститорите, залагащи на слабостта на еврото, изчакват данните за инфлацията в петък. Очакванията на анализаторите са за спад на инфлацията от 0,4% през юли до 0,3% през август. Това би било доста под определената от ЕЦБ опасна зона от 1% и още по- далеч от целевото ниво на банката от малко под 2%.

Късно в петък, използвайки по- силен от обичайното език, председателят на ЕЦБ, Марио Драги, заяви, че банката е готова да отговори с всичките си “налични” средства, в случай че инфлацията се понижи отново.

Тези коментари породиха спекулации, че от ЕЦБ може би са готови за ново облекчение на паричната политика, което тласна надолу възвръщаемостите на облигациите.

За разлика от Драги, председателят на Фед, Джанет Йелън, в петък се съгласи с притесненията на някои служители на Фед относно устойчивото равнище на паричните стимули, макар и да подчерта необходимостта да се действа с повишено внимание при увеличаването на основния лихвен процент на банката.

Златото поскъпна след като не можа да пробие техническата си подкрепа

Златото поскъпна във вторник, след като няколко поредни дни не можа да преодолее техническата подкрепа на нивата около 1270 долара за тройунция.

Спот златото достигна върха за сесията на 1290.80 долара за тройунция в началото на нюйоркската сесия, след като бяха задействани отложени поръчки при пробива на 200- дневната пълзяща средна малко под 1280 долара. Контрактите реализираха печалба от 0,6%, достигайки 1283.57 долара.

Декемврийските фючърси върху злато пък поскъпнаха с 6.30 долара или 0,5% до 1285.20 долара за тройунция.

Кюлчетата продължиха да следят долара. Силната американска валута се отразява негативно върху деноминираните в долари стоки, тъй като ги прави по- скъпи за притежателите на други валути.

Цените бяха повдигнати поради покриването на къси позиции в близост до техническата подкрепа около 2- месечното дъно на 1273.06 долара, достигнато в четвъртък на фона на спекулациите за евентуално увеличение на основния лихвен процент в САЩ.

Притесненията относно геополитически риск в резултат от напрежението между Русия и Украйна, както и насилието в Близкия изток също подкрепиха метала. Златото обикновено бива възприемано като застраховка срещу финансовия и политическия риск.

Кюлчетата върнаха част от печалбите си за деня, когато надеждите за нови стимули от страна на ЕЦБ и оптимистичните данни от САЩ насърчиха купуването на световните фондови пазари. Еталонният индекс за американските топ компании, S&P 500, достигна нов рекорден връх над 2000 пункта.

Потребителското доверие в САЩ нарасна повече от очакваното през август, достигайки най- високото си ниво от октомври 2007 до сега. Отделен доклад пък показа, че поръчките на стоки за дълготрайна употреба, произведени в САЩ, са записали най- голямото си нарастване някога през юли.

Физическото търсене от страна на бижутерите в Азия обаче , което до известна степен се бе подновило след спада в цените миналата седмица, отново пресъхна във вторник.

Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, в света спаднаха от 800.08 тона в петък до 797.09 тона в понеделник.

Среброто се оттласна от достигнатото в четвъртък 2- месечно дъно на 19.25 долара и нарасна с 0,4% до 19.41 долара за тройунция.

Спот платината, която миналата седмица докосна най- ниското си ниво от 5 май насам на 1407.30 долара, спечели 0,1% до 1412.25 долара за тройунция, а спот паладият изгуби 0,6% до 882.75 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0