Донев занижил цената на акции с 800%

Фармацевтичният бос продавал за левче ценните книжа, които стрували 9 лв.

7476 ~ 2 мин. четене

Фармацевтичният бос Огнян Донев е занижил при препродажба цената на акции от 4 дружества с 800% и така е ощетил държавата с милиони левове данъци. Това сочи проверка, направена от експерти, съобщи ТВ7.

Припомняме, че в петък прокуратурата поиска 500 000 лв. за свободата на Огнян Донев. Те повдигнаха обвинение за данъчни престъпления срещу него, като засега отказаха да кажат с какви данни разполагат.

Вчера не стана ясно и дали Донев ще обжалва пред съда наложената му рекордна гаранция. Според разследващи бизнесменът е ощетил държавата с над 60 млн. лв. като е занижил цената на акциите на дружества, свързани със самия него. Огнян Донев приватизира "Софарма", като придобива почти 67% от държавното предприятие чрез дружеството си "Елфарма".

По-късно продава близо половината от акциите на "Софарма" на други 4 дружества, свързани с него на символичната цена от левче за акция, т.е. продава от едното си дружество на друго, свързано пак с него. Така укрива печалба и данъци.

Прокуратурата работи по два сигнала - за т.нар. "блокови" сделки през 2006 г., чрез които "Елфарма" е прехвърлила на свързани фирми над 80 на сто от акциите на "Софарма" на номинални цени, които са доста под пазарните. Така държавата е ощетена от данъчни приходи за над 60 млн. лв.

През 2008 г. такава сделка е извършена повторно. Тогава фирма "Телсо" АД ги прехвърля на Любомир Павлов, който сега е съдружник на Донев, пак по номинал, въпреки че цената им е била 5-6 пъти по-висока. Този път хазната била ощетена със 7 млн. лв. По закон, при сделки на лица, които са свързани помежду си, печалбата се облага с данък при условия, които биха възникнали за несвързани лица. Тези блокови сделки са осъществени на цени, занижени с над 800% от цените на борсата. Една акция е продавана за левче при цена от над 9 лв. на борсата за съответния ден, установи проверка на тв7.

Подкрепи Economic.bg