Драги: Високите лихвени проценти няма да са оправдани

Президентът на ЕЦБ добави, че "фискалната консолидация в еврозоната е била и остава важна стъпка за справяне с кризата и неспазването й би довело до повишаване на разходите за финансиране"

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги потвърди в понеделник ангажимента си за ниски лихви, съобщава CNBC. Според него високите лихвени проценти в момента биха били неоправдани.

В изказване пред Комисията по икономическите и паричните въпроси в Европейския парламент той  добави, че "фискалната консолидация в еврозоната е била и остава важна стъпка за справяне с кризата и неспазването й би довело до повишаване на разходите за финансиране на държавите членки, изпаднали в затруднение".

Драги добави, че всеки опит за премахване на фискалната консолидация би довел до повишаване на лихвените нива, което означава, че страните в затруднение ще трябва да плащат повече, за да участват на капиталовите пазари. Според него фискалната консолидация трябва да бъде прилагана в подкрепа на икономическия растеж, а не да бъде спирана. Някои противници на консолидацията оспорват тези твърдения, позовавайки се на факта, че много от страните, прилагащи фискални мерки, са изпаднали в дълбока рецесия.

В понеделник Драги призна, че повишаването на лихвените проценти може произведе и някои ползи. "Разбира се, по-високите лихвени проценти ще намалят риска от една страна. От друга страна обаче, по-високите лихвени проценти в слаба икономическа ситуация ще дестабилизират страните", каза той.

Коментари: 0