Държавата не е коректен платец, а изисква това от гражданите

Допълнителните 200 млн. лв. за болниците са целеви и няма да бъдат пренасочвани, обяви членът на Надзорния съвет на НЗОК

Иван Димитров:

Държавата не е коректен платец, а изисква това от гражданите

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

„Държавата не е коректен платец. Първо тя да започне да изпълнява всичките си задължения и след това да търси начини за събиране на повече здравни осигуровки от гражданите“, заяви Иван Димитров – представител на „Български пациентски форум“ в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в ефира на БНТ.

Коментирайки идеите за криминализиране на неплащането на здравни вноски, той допълни, че не може системата да продължи да функционира, след като вноските на 2 млн. души се използват за осигуряване на здравни услуги за цялото население.

Напомняме, че държавният бюджет би трябвало да внася дължимите здравноосигурителни плащания за определени категории като учащи, безработни, пенсионери и др., но не изпълнява тези си задължения в пълен размер. Държавните служители също не участват пряко във финансирането на социалните системи, поставяйки работещите в частния сектор в неравнопоставено положение.

Според Димитров проверките в болниците са необходими, когато става дума за разходване на ограничен публичен ресурс, а има механизми, чрез които лечебните заведения да търсят правата си, ако сметнат, че направените констатации са некоректни. Членът на Надзорния съвет на НЗОК посочи, че има случаи, когато в един месец надлимитните дейности са 12%, а в следващия вече са 100%, което поражда съществени съмнения за злоупотреби по клинични пътеки. Той потвърди, че допълнителните 200 млн. за болнично лечение са целеви и няма как да бъдат пренасочени по други пера.

Подобна теза застъпи събеседникът му д-р Димитър Ленков от Българския лекарски съюз, според когото инспекциите в болниците имат за цел да забавят разплащания и да пренасочат ресурс към разходите на НЗОК за лекарства. Той посочи, че се е оформил дефицит в размер на около 100 млн. лв. при финансирането на медикаменти за хронично болни пациенти. Задълженията на болниците са близо 500 млн. лв., от които 140 са просрочени. Ленков бе категоричен, че реален контрол ще се случи с отлаганото дълги години въвеждане на електронна здравна карта. На този етап проверките са неефективни и само на хартия.

Коментари: 0