ЕБВР свали прогнозата си за растежа на България

1,7% ще бъде икономическият ни растеж догодина, посочват от банката

6800 ~ 2 мин. четене

В последния си доклад Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) намали прогнозата си за икономиката на България през 2013 г. Очакванията за растеж на БВП за следващата година са намалени до 1,7%, което е спад от 0,8% спрямо прогнозираните през май 2,5%.

Прогнозата за икономическия ни ръст за тази година остава същата, каквато е посочена в доклада на банката от май – 1,2%.

Експертите от банката предвиждат по-слаби темпове на растеж на европейските икономики през тази и следващата година спрямо предвидените през май стойности, заради намаляване на прогнозите за растеж на икономиката на Русия.

Според ЕВРБ европейската дългова криза има особено негативен ефект върху руската икономика. Падащите цени на суровините сега вече започват да влияят на държавата, както и на други страни-износителки на суровини, казват от банката. За 2013 г. перспективата за икономическия растеж на Русия е орязана с 1% до 3,3%.

Според последните прогнози темпът на растеж през 2012 г. ще се забави значително във всички страни, в които ЕБВР е инвестирала. Средната му стойност за Югоизточна Европа ще бъде 2,7%, което е с 1,9 на сто по-малко, отколкото беше през 2011 г. (4,6 на сто). Очаква се слабо покачване в размер на 3,2% през 2013 г.

Според ЕБВР също така ще настъпи свиване на икономиките на Словения, Унгария и Хърватия през тази година. От друга страна по-добро развитие през 2012 г. могат да очакват Полша и Словакия, които учудиха с положителните си резултати за първите месеци на 2012 г.

Според доклада най-голяма опасност за икономиката на региона остава влошаването на дълговата криза в еврозоната. 

Подкрепи Economic.bg