ЕЦБ и МВФ обсъждат €300 млрд. помощ за Испания

Информацията е на холандското издание Het Financieele Dagblad и се позовава на анонимен източник

88 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската централна банка (ЕЦБ) преговаря с Международния валутен фонд (МВФ) относно цялостен спасителен план за Испания в размер на 300 млрд. евро. Информация е на холандския финансов всекидневник Het Financieele Dagblad, който се позовава на свои анонимни източници.

Финансовата помощ трябва да проправи пътя на ЕЦБ за купуването на испански държавни облигации, което пък трябва да свали лихвите по дълга на страната, пише Reuters. ЕЦБ иска да подсигури участието на МВФ, за да е сигурна, че Испания ще следва стриктно поставените условия за намаляване на бюджетните разходи и реформирането на бюджетната сфера.

"ЕЦБ работи по новата програма за изкупуване на ДЦК на държавите от Еврозоната и това включва стриктен мониторинг от страна на МВФ", е казал източникът на холандското издание.

МВФ ще определи условията по отпускането на заема, а програмата ще бъде съгласувана с линията на действие на МВФ. Срокът на заема ще бъде три години, а размерът не повече от 300 млрд. евро, пише изданието.

Преговорите са водени между председателя на ЕЦБ Марио Драги, един от членовете на Борда на директорите в банката - Йорг Асмусен, както и от двама представители на МВФ - председателят Кристин Лагард и заместникът й Дейвид Липтън. Според информацията на вестника финансовите министри на държавите от Еврозоната ще дискутират предложението на днешната им среща в Кипър.

Подкрепи Economic.bg