ЕК призива за либерализация на енергийния пазар в България

Препоръката е била обобщена в доклад, публикуван през 2012 г.

3602 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Европейската комисия (EК) призова цените на тока в България да бъдат определяни от пазара, както и да бъде осигурена независимост на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Препоръката е била обобщена в доклад на комисията за България, публикуван през 2012 г., коментира Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"ЕК и комисарят Йотингер бяха сред първите, които заявиха, че покачването на цените на електроенергията ще се превърне в проблем за потребителите и част от тях няма да могат да си плащат сметките", посочи Холцнер.

През миналата година за България издадохме доклад, в който посочихме два проблема. Единият от тях бе пазарът за електричество на едро, който не е напълно либерализиран, има квоти, има играч в господстващо положение, няма свободни цени, добави Холцнер.

Говорителят цитира данни, според които цените биха били много по-ниски, ако пазарът на енергия в ЕС е изцяло свободен. За последните 3 години наблюдаваме общо повишение от 3.4% на стойността на тока, при петрола - 14%, а при газа - 10%, уточни Марлене Холцнер.

"ЕК би предпочела в България цените на тока за предприятията и за крайните потребители да не бъдат регулирани, а пазарно определени, като регулациите да засягат само тесен кръг от граждани", уточни Холцнер.

Подкрепи Economic.bg