Eurobank и NBG образуват най-големия кредитор в Гърция

Двете финансови институции са собственици на ОББ и Пощенска банка в България

204 ~ 1 мин. четене

Голяма част от акционерите на гръцкия кредитор Eurobank са приели офертата за изкупуване на всички акции от по-големия й конкурент - Националната банка на Гърция (NBG), съобщава Reuters. По този начин двете институции на практика са пред сливане и сформиране на най-големия кредитор на страната.

NBG са предложи да изкупят акциите още през октомври, започвайки вълна на консолидация в банковия сектор на Гърция, който цели държавата да се справи с ефектите от кризата и дълбоката рецесия.

Сливането ще формира най-голямата банкова група в Гърция по отношение на кредити, депозити и клонова мрежа.

Новата финансова институция ще има общи активи в размер на 174 млрд., заеми от 113 млрд. и депозити от 85 млрд. евро, показват данни от финансовите отчети на банките за 2012 г.

Сливането се очаква да доведе до икономии на разходите в размер на 630 млн. евро годишно след края на 2015 г. Ръководителите на NBG заявиха, че до 25% от клоновете може да се преструктурират след сделката.

NBG планира да съкрати до 2000 работни места, или около 15% от работната си сила.

Сливането на двете банки, които са собственици на Обединена българска банка (ОББ) и Пощенска банка ще доведе и до окрупняване на пазара в България.

Подкрепи Economic.bg