ЕС налага санкции на Украйна

Янукович не е искал политическо убежище от Русия

3575 ~ 2 мин. четене

Европейските външни министри се договориха за налагането на санкции, включително забрана за издаване на визи и замразяване на активи на отговорните за насилието в Украйна. Това потвърди пред BBC италианския външен министър Ема Бонино.

„Решението ще бъде приложено много бързо, в следващите часове, за визови забрани и замразяване на активи на тези, които са извършвали насилие”, каза Бонино.

„В условия на ескалация на насилието Съветът на ЕС прие решение да въведе целеви визови санкции, а също да замрази финансовите активи на отговорните за това насилие. Освен това приехме решение за прекратяване на разрешителните за доставка на военна и полицейска техника“, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Бонино допълни, че държавите членки на съюза са се договорили още да предоставят медицинска помощ и визи на ранените и дисидентите. Санкциите ще бъдат юридически оформени през следващите няколко дни, каза шведският външен министър Карл Билд, предаде Ройтерс.

Междувременно бившият украински премиер Юлия Тимошенко призова опозицията да не сяда на масата за преговори с Виктор Янукович и да иска отстраняването му от поста президент, предаде Комментарии. Писмото на Тимошенко прочете на провеждащото се тази вечер заседанието на парламента Александра Кужел, депутат от партия „Баткивщина”.

„Аз искам от опозицията повече никога да не сяда с Янукович на масата за преговори. Всеки от нас, който наруши това табу, ще бъде съучастник на Янукович в убийствата на невинни хора”, казва Тимошенко. „От тази минута единственото искане на народа, гражданското общество, опозицията, международната общност и всеки нравствен човек може да бъде само незабавно отстраняване на Янукович от поста президент на Украйна и подвеждането му под наказателна отговорност за организиране на масови убийства на мирни граждани”, пише още тя.

Украинският президент Виктор Янукович и семейството му не са напускали Украйна. Държавният глава се намира в кабинета си и продължава да работи. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Източник от президентската администрация пък отбеляза, че синовете на Янукович Александър и Виктор, както и техните семейства, не са напускали Украйна.

По-рано днес депутатът Олег Ляшко каза, че от Донецк екстрено са излетели синовете на Янукович, заедно с техните семейства.

В Twitter-а на Евромайдана пък се появи информация, че преди няколко часа частен самолет, летящ за Виена, е върнат обратно в Киев, още докато е бил във въздуха. Президентският говорител Дмитрий Песков пък заяви, че Янукович не е искал политическо убежище от Русия.

Подкрепи Economic.bg