ЕС обсъжда дали да постави „Хизбула“ в черния списък

Аргументът на Великобритания е, че Хизбула стои зад смъртоносния атентат в Сарафово преди година в България

Автор: Божидара Иванова

Европейските външни министри ще обсъдят днес в Брюксел дали да включат в черния списък на съюза военното крило на Хизбула, предаде Reuters.  До разискването се стигна след като няколко месеца Великобритания се опитва да убеди партньорите си в Европейския съюз (ЕС) да впишат военното крило на шиитската групировка в списъка на терористичните организации.

Нейният аргумент е, че Хизбула стои зад смъртоносния атентат в Сарафово преди година в България, когато се взриви автобус с туристи. До момента ЕС успяваше да устои на натиска от САЩ и Израел да включи страната в черния списък, изтъквайки, че подобни действия могат да породят нестабилност в Ливан, където Хизбула участва в управлението, както и да се засили напрежението в Близкия изток.

Дипломати твърдят, че несъгласието с подобна стъпка отслабва. "Все още има резерви, но вървим към евентуално решение за възможно включване в черния списък", коментира пред Ройтерс висш европейски служител. "Броят на страните, които възразяват срещу евентуално решение, бавно намалява", добави той.

Коментари: 0