ЕС притиска САЩ да свали забраната за износ на газ

Брюксел иска гаранции за това преди срещата по създаване на Трансатлантическа зона за свободна търговия

Разкритие на The Washington Post

ЕС притиска САЩ да свали забраната за износ на газ
304 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европейският съюз (ЕС) настоява САЩ да вдигне дългогодишната забрана за износ на природния газ и суров петрол като част от договора за трансатлантическите търговия и инвестиционно партньорство. Това гласи конфиденциален документ, цитиран от авторитетния американски вестник The Washington Post.

Подобното поведение според изданието е обяснимо, понеже ЕС се опитва да се сдобие за правото на внос на петрол от САЩ, откакто страната започна да произвежда големи количества в средата на 2000-та г.

Този път ЕС се аргументира с „нестабилността на своя източния фланг”, която заплашва да отреже доставките на нефт и синьо гориво от Русия. "Сегашната криза в Украйна потвърждава деликатната ситуация пред която е изправен ЕС по отношение на енергийната зависимост," се казва в документа, който е от 27 май. Но както следва от документа, ЕС иска САЩ да поеме върху себе си „твърдото задължение” по този въпрос. Говори се за необходимостта от „правно обвързващ ангажимент, който да гарантира свободния износ на газ и петрол".

„Изтичането” на документа се случи преди поредния кръг на консултации по създаване на трансатлантическа зона за свободна търговия (Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство – TTIP). Търговският представител на САЩ отказа да коментира ситуацията, обяснявайки го с това, че „е рано да се правят каквито и да било изводи”.

Предстои представители на ЕС и САЩ да се срещнат в Брюксел през следващата седмица за следващия (шести) кръг от преговорите по амбициозното търговско споразумение. „Надеждите са преговорите да приключат през 2015 г. и в резултат да бъдат премахнати повечето от тарифите и бариерите за търговия между Европа и Щатите”, пояснява изданието.

Споразумение с Вашингтон в сферата на енергетиката е ключово за ЕС. В документа, изтекъл в медиите, се посочва, че Брюксел се надява „да не е трудно да бъде включена глава с правила за търговия и инвестиции в енергийната сфера и суровините". Споразумението обаче ще доведе и до хармонизиране на регулациите, както и евентуално споделяне на суровини.

Някои европейски държави също имат сериозен обем запаси от шистов газ, но са скептични за експлоатацията им заради опасения за околната среда. Същевременно опасенията за износа на газ и петрол в САЩ са свързани с цените на суровините и евентуалното им повишаване. През последните 5 години цените на енергията в САЩ паднаха с почти 50%.

Мораториумът върху експорта на суров петрол бе въведен в САЩ през 1975 г. Тогава Конгресът бе принуден да забрани продажбата на нефт в чужбина в случай, ако нещо подобно на арабското нефтено ембарго се случи отново. Причината за нефтената криза от 1973 – 1975 г. стана отказът на Организацията на арабските държави – износители на петрол (ОПЕК) от доставките петрол на страни, подкрепящи Израел в конфликта срещу Сирия и Египет – САЩ и съюзниците им в Западна Европа.

В момента САЩ имат само частично падане на забранта - изнасят суровия петрол само в съседната Канада. Освен това, незначителните доставки се осъществяват и към Мексико. Президентът на САЩ обаче има правото да сваля забраната върху търговията с петрол и газ „в национален интерес”, което означава, че Барак Обама всеки момент може да бъде помолен от някои от европейските лидери да обмисли подобна опция.

 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg