Един Г-8, който няма да запомним с нищо

И след срещата в Кемп Дейвид светът си остава същият. Лидерите на най-развитите страни успяха само да регистрират проблемите, но не и да формулират техните решения

6560 ~ 2 мин. четене

Бернд Рийгерт, Дойче Веле

 

Естественият въпрос след 24-часовата среща на Кемп Дейвид гласи: Какви са резултатите от тази среща? Промениха ли по някакъв начин света събралите се на едно място 8 държавни и правителствени ръководители и африканските им гости? Не, не го промениха. Бяха разменени познати вече становища - както във връзка с кризата в Европа, така и за огнищата на напрежение по света. На общ обяд лидерите още веднъж потвърдиха одобрената преди три години инициатива за подкрепа на Африка. И толкоз.

Трудната ситуация в Европа

Надявам се, че този незначителен резултат е само официалната част от форума. Очаквам, когато дамите и господата при закрити врата обсъждат неформално световните проблеми, да говорят открито и без заобикалки. Защото има толкова много неща за обсъждане. Ситуацията в Европа например става все по-сложна. Абсурдно е Ангела Меркел да бъде обявявана за виновна, защото единствена се застъпва за консолидиране на държавните бюджети. Без болезното саниране на държавните финанси, също и в страната на домакина САЩ, няма изход от дълговата криза.

Независимо, че новият френски президент Оланд и временният премиер на Италия Монти откриват много общи неща с намиращия се в предизборна кампания американски президент, в крайна сметка се броят само фактите. Факт е напр., че финансирането на конюнктурните програми с нови дългове е пълна заблуда. И Ангела Меркел има право по този въпрос, но тя остава единствена в изисканата компания, която смята така.

Прехвърляне на топката

Ангела Меркел все пак постигна успех, като наложи различни интерпретации на заключителната декларация от срещата. Всеки може да я тълкува, както му е угодно във вътрешнополитически аспект. Намаляването на дълговете и икономическият растеж трябва да вървят ръка за ръка. Правилно! На срещата на върха обаче липсваха нови рецепти или идеи как да бъде постигнато това. Проблемът беше насочен към следващата среща на върха на ЕС в Брюксел.

Още в сряда новият френски президент Оланд ще има първата си голяма изява на срещата на върха. Идеите на социалиста се котират добре, но с предложението си за еврооблигации, или общо напасване на дълговете, със сигурност ще удари на камък при канцлерката Меркел. Просто рисковете за малкото останали здрави държави в ЕС са твърде големи.

Гърция се кълне в Еврозоната

Има и един положителен резултат от срещата в Кемп Дейвид. Гърция иска да остане в Еврозоната. Страната обаче не бива да бъде оставяна на самотек. Офертата към Гърция е ясна - помощите са обвързани с условия. Сега гърците имат последната дума. Гръцките избори през юни стават интересни и за Барак Обама. Ако се провали опитът за задържането на Гърция в Еврозоната, задаващата се в Европа рецесия би могла да повлече и световната икономика надолу. В това число и Америка. Подобно развитие би му се отразило доста негативно малко преди президентските избори през ноември. В глобализирания свят ние всички сме гърци, европейци и американци. Защото сме зависими едни от други.

 

Подкрепи Economic.bg