Национална мрежа за коли на ток в Израел

Проектът за станциите струва над 400 млн. долара

7256 ~ 1 мин. четене

В Израел вече е в действие първата национална система за зареждане на електромобили в света, съобщи АП.

Проектът струва над 400 млн. долара и трябваше да е факт преди няколко месеца, но имаше забавяния заради различни трудности.

Началото също изглежда трудно – в страната започват работа само четири станции за зареждане на електромобили, но през второто полугодие те трябва да станат 40. Зареждането в тях обаче е истинска наслада – вместо да се чака много време, шофьорите могат да сменят батериите на колите си с напълно заредени нови за пет минути, които им дават възможност да извършат пробег от 160 километра.

Хората, които карат на по-малки разстояния, ще могат да зареждат близо до домовете си на специални, по-малки станции. Там зареждането ще трае от шест до осем часа.

Системата е разработка на израелския предприемач и бивш директор на софтуерната компания SAP Шай Агаси и неговото предприятие Best Place. Предприятието е създадено с помощта на инвестиции от компании като американския производител на електрооборудване и техника General Electric и британската банка HSBC, които са вложили 750 млн. долара в него.

Подкрепи Economic.bg