Единната валута получи подкрепа от Меркел

Инвеститорите чакат смели действия от ЕЦБ

Еврото задържа печалбите от вчера, подкрепено от очакванията за предстоящи действия, които да спрат продължаващата повече от 2 години дългова криза в Европа.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел вчера изглежда подкрепи последните коментари на председателя на ЕЦБ Марио Драги и заяви, че неговия ангажимент да направи всичко необходимо в защита на еврозоната отразява и мнението на европейските лидери.

Единната валута днес е почти без промяна срещу долара на 1.2345, което е доста над вчерашното дъно от 1.2256 и в близост до върха от същия ден на 1.2373. Съпротива е върха от миналия понеделник на 1.2444.

Изследване на Ройтерс от началото на август показа, че пазарите очакват от ЕЦБ да започне изкупуване на облигации на засегнатите от дългове Италия и Испания през септември, както и да намали основния си лихвен процент до ново рекордно дъно от 0.5%.

Кросът евро/йена е 97.95 при вчерашен 6-седмичен връх от 98.17, като е доста над 14-дневната пълзяща средна при 96.83.

Вчера данни показаха, че американците с първоначални молби за помощи са намалели миналата седмица в близост до 4-годишно дъно. В същото време растежът на разрешителните за строеж през юли, въпреки спада на началното жилищно строителство, разкрива, че възстановяването може да набере скорост тази година, но все пак остава уязвимо. Резултатите доведоха до слабо теглене на печалби в долар/йена след 5-седмичния връх на 79.41 в предишната сесия. Двойката все пак излезе от рейнджа 78.00 - 78.80, който преобладава през последния месец и проби зоната при 79. Последно котировките бяха 79.40.

Премията на златото над платината намалява

Златото не търпи промяна днес след вчерашните печалби, които бяха най-големите за последните две седмици. Те дойдоха след подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел за нови действия на ЕЦБ, за да се ограничи дълговата криза в еврозоната.

Инвеститорите чакат смели действия от ЕЦБ след изказването през миналия месец на нейния председател Марио Драги, че ще направи всичко необходимо, за да запази еврото.

Подкрепата на Меркел за Драги даде увереност на пазарите, че европейските лидери в крайна сметка ще намерят решение на кризата, която навлиза в третата си година.

Съдбата на метала в голяма степен зависи от отношението на централната банка към нови монетарни облекчения, особено след срива на физическото търсене от най-големите потребители Индия и Китай.

Спот цената е 1615 долара за тройунция, но движенията в двете посоки вероятно ще продължат поне до края на август. При сегашната цена златото ще завърши седмицата с обезценка от 0.3%, въпреки че вчера беше налице силно поскъпване от 0.7%.

Премията на златото над платината спадна до под 172 долара за тройунция, което е най-ниско ниво за последния месец.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0