Инвеститорите бягат от Facebook

Търгуваният обем в четвъртък утрои нивото от сряда, което е индикация, че новите акции се продават, вместо да бъдат търгувани досегашните

Акциите на Facebook паднаха до ново дъно при затварянето на снощната сесия на Nasdaq. Сега книжата се търгуват за под 20 долара. Това е поредният спад от началото на първичното публично предлагане през май и сякаш спирачки няма, пише Financial Times.

Вчера падна и забраната за досегашните инвеститори да не могат да търгуват акциите си и на пазара бяха освободени 271 млн. броя.

Почти 2 млрд. акции ще станат активни за търговия през следващите 10 месеца, но анализаторите очакват най-голяма волатилност през ноември, когато най-големият транш от книжа - този на служителите на Facebook - ще бъде освободен.

"Това все още е нищо в сравнение с това, което може да се случи през ноември", каза Брайън Визер, анализатор в Pivotal Research Group по този повод.

Цената на акциите на Facebook падна с около 6,3 на сто до 19,87 долара .

Търгуваният обем в четвъртък утрои нивото от сряда, което е индикация, че новите акции се продават, вместо да бъдат търгувани досегашните.

Защо?

Facebook приключи първото тримесечие на 2012 година със скромни резултати. Все повече потребители на социалната мрежа вече не влизаха в сайта от домашните си компютри, а от мобилните си телефони, а в мобилната версия на социалната мрежа няма реклами. Лошо за бизнеса.

И тъй като Зукърбърг не знаше как да закрепи положението, експертите по мениджмънт на компанията очакваха лошо второ тримесечие. Предстоеше обаче излизането на борсата. Facebook оправда слабите резултати със "сезонни тенденции" и се хвана за легендата за машината за пари.

Сега стойността на компанията е едва 43 млрд. долара, с около 60 по-малко от фиксираната при първичното публично предлагане.

"Facebook не успя да представи разумни аргументи, че си струва да се инвестира", каза JJ Kinahan, главен производствен стратег на TD Ameritrade.

Институции и физически лица, които са инвестирали в компанията по-рано все пак е възможно да запазят доверието си в дългосрочен план за растеж на компанията.

Много от тях ще са склонни да се придържат към активите си, но проблемът е, че клиенти на фирми за рисков капитал, като например големи пенсионни фондове, намират смисъл да продават сега.

Коментари: 0