Египетските власти задържаха лидера на Мюсюлмански братя

Има опасения обаче, че арестът на Мохамед Бади ще доведе до още по-голяма ескалация на напрежението в Египет

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Властите в Египет задържаха духовния лидер на Мюсюлмански братя, предаде Reuters, позовавайки се на информация, разпространена от египетските медии. 70-годишният Мохамед Бади е бил открит и задържан в апартамент в квартал на Кайро. Лидерът на Мюсюлмански братя се откриваше от властите в продължение на 40 дни.

Бади бе обвинен миналия месец в подстрекаване на кървавите протести в страната. Той и двама от неговите съветници ще застанат пред съда на 25 август заради съмнения за участието им в смъртта на 8 души, протестирали през юни пред централата на Мюсюлмански братя.

Има опасения обаче, че арестът на Бади ще доведе до още по-голяма ескалация на напрежението в Египет. Броят на жертвите на протестите в страната за последната седмица е достигнал 900 души. В Египет е обявено извънредно положение и е наложен вечерен час.

В началото на миналия месец армията свали от власт президента на Египет Мохамед Мурси след граждански протести срещу управлението му. Мурси е член на Мюсюлманското братство, което миналата седмица призова поддръжниците на сваления президент да се противопоставят на управлението в Египет.

Подкрепи Economic.bg