Ердоган нарече социалните мрежи "нож в ръцете на убиец"

Досегашният премиер и новоизбран президент на Турция смята, че за 12 години е дал достатъчно свободи

Стара песен

Ердоган нарече социалните мрежи
304 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Новоизбраният президент на Турция и действащ премиер Реджеп Тайип Ердоган стартира нова атака срещу социалните медии, информира агенция France Presse (AFP).

Турският лидер сравни платформата за микроблогинг Twitter със „скалпел в ръцете на хирург” и „нож в ръцете на убиец”. Докато много световни лидери ентусиазирано използват Twitter, Ердоган отдавна презира социалните медии.

Не говоря през социалните медии. Не обичам да туитвам, защото знаете какво коства това на обществото”, размаха пръст Ердоган, който на няколко пъти се опитваше да блокира не само Twitter, но и Facebook и YouTube.

Припомняме, че тогава се наложи президентът Абдулах Гюл, който е фен на социалните мрежи, да защитава тези сайтове от атаките на прокуратурата и регулаторите. Също така в защита на социалните мрежи наложи редица решения и Конституционният съд на Турция.

Новоизбраният президент днес успя да направи и положителна равносметка за спазването на правата и свободите по време на 12-годишното си управление като премиер на страната.

Ердоган заяви, че е провел „исторически реформи”: “За да може всички граждани необезпокоявано да изразяват мнението, идентичността, ценностите, културата и вярата си”. В същото време, Ердоган обеща “да положи усилия за помирението на обществото” в Турция.

Коментари: 0