Ердоган положи клетва като президент на Турция

Той ще връчи мандат за съставяне на правителство на досегашния външен министър Ахмет Давутоглу

Ердоган положи клетва като президент на Турция
188 ~ 1 мин. четене

Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като първия президент на Република Турция, избран на преки избори, съобщават международните агенции.

Ердоган встъпи в длъжност на специално заседание на парламента, което членовете на основната опозиционна сила Народнорепубликанската партия напуснаха в знак на протест. Клетвата бе последвана от топовни салюти, съобщи ДПА.

В програмата днес е включено поднасяне на венец от страна на Ердоган на мавзолея на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. След това церемонията ще се пренесе в президентската резиденция в Чанкая, където Ердоган и съпругата му Емине ще бъдат посрещнати от гвардейци. Ердоган и досегашният президент Абдуллах Гюл ще направят заедно преглед на почетната рота. След това Гюл официално ще предаде президентските пълномощия на Ердоган.

Очаква се по-късно днес новоизбраният президент да връчи мандата за съставяне на новото правителство на досегашния външен министър Ахмет Давутоглу.

Вчера Давутоглу бе избран за лидер на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган. Съставът на новия кабинет трябва да бъде обявен в петък.

Ердоган бе избран за президент с около 52% от гласовете на първите преки президентски избори в историята на републиката, които бяха произведени на 10 август. Резултатите от вота бяха публикувани в Държавен вестник днес, 13 дни след като бяха оповестени от Висшата избирателна комисия.

Новият президент не крие амбициите си да установи президентска система на управление в страната – стъпка, която според критиците му ще постави прекалено много власт в неговите ръце, коментират агенциите.

Коментари: 0