Еврокомисията спря парите по програма "Околна среда"

Решението е взето от дирекция Регионална политика на ЕК заради установени проблеми в управлението на програмата

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Парите за България по Оперативна програма "Околна среда" са временно спрени, предаде БНР. Решението е взето от дирекция Регионална политика на ЕК заради установени проблеми в управлението на програмата. От ЕК отказват коментар каква сума е блокирана, но отбелязват, че плащанията могат да бъдат възстановени веднага щом бъдат отстранени проблемите.

Говорителката на еврокомисаря по околната среда Йоханес Хаан обясни, че у нас са установени слабости при обществените поръчки и при проверките на процедурите при провеждането им. Тя подчерта, че това е предпазна мярка, която се използва широко от службите на комисията с цел да се предотврати рискът, там където има съмнения за редовността или законността на направените разходи. Само за тази година почти всички страни от ЕС са получили общо 140 предупредителни писма по подобни поводи, каза още говорителката.

Тя специално подчерта, че ЕК е като цяло доволна от работата по изпълнение и одит на отделните оперативни програми в България. Но по оперативна програма "Околна среда" е нужно да се подобри управлението, както и процедурите по обществените поръчки, а също и да се направят финансови корекции там, където има нередности. . Цялата стойност на европейското финансиране по ОП "Околна среда" за сегашния програмен период е близо 1.5 млрд. евро.


Подкрепи Economic.bg