Европарламентът одобри бюджета на ЕС до 2020 година

След дълги и тромави преговори евродепутатите гласуваха политическа резолюция, която бе подкрепена от 474 от тях

Европейският парламент дадоха одобри бюджетното споразумение за разходите на ЕС за периода 2014-2020 година. След дълги и тромави преговори евродепутатите гласуваха политическа резолюция, която бе подкрепена от 474 от тях. Против текста се обявиха 193-ма, а въздържалите се от вот бяха 42-ма. 

Окончателното гласуване на пълния бюджет на ЕС в юридически аспект, с което ще бъде поставен край на процедурата, е предвидено за септември или октомври, в зависимост от програмата на Европарламента.

За първи път в историята на Европейския съюз се предвижда свиване на бюджета, което и предизвика остро разцепление на страните членки по време на обсъжданията.

Още преди седмица стана ясно, че бюджетът е на крачка от приемане. Това стана след среща между председателите на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на Европейския парламент Мартин Шулц с премиера на Ирландия, която държи 6-месечното председателство на Европейския съвет, Енд Кени.

Вчера Ивайло Калфин, който е един от докладчиците на парламента, заяви, че европарламентът има още условия за завършване на преговорите за новия бюджет. Калфин  призова страните-членки да отворят преговорите по въпроси, свързани със селскостопанската и кохезионната политика на ЕС, по които е необходимо съгласие на ЕП.

Друго условие на парламента беше постигане на съгласие за отпускане на още 3,9 млрд. евро от поисканата актуализация от общо 11,2 млрд. евро на бюджета за тази година, с които да се плати за свършена работа по европейски проекти в страните-членки.

Коментари: 0