Евроскептиците водят във Великобритания и губят в Холандия

Найджъл Фараж печели нови места в Европарламента и в общинските съвети в Англия и Северна Ирландия

Автор: Николай Марченко

Първите резултати от изборите за Европейския парламент (ЕП) в Холандия и Великобритания показват интересен обрат срещу прогнозите, информира тази сутрин телевизия Euronews.

Многобройните социологически проучвания предричаха сериозен успех за партиите на националисти и евроскептици. Въпреки прогнозите обаче, в Холандия „Партията на свободата” на Герт Вилдерс се пласира едва на четвърто място. „Ситуацията е такава, че от пет места ние оставаме само с три. Но аз все още се надявам, че в неделя, когато се обявят окончателните резултати, ние все пак ще имаме, както и преди пет години, четири места”, коментира Вилдерс.

Преди пет години партията му събра 17% гласове, докато този път за „Партията на свободата” гласуваха вече 12%. „Това не е само лош резултат за Герт Вилдерс, но и също така лошо начало за евроскептиците в двете страни, които се заканиха да имат внушителна победа”, коментира кореспондентът на Euronews в Хага.

Същевременно във Обединеното кралство лидерът на ултранационалистката „Партия на независимостта” (UKIP) Найджъл Фараж демонстрира сигурност в своя успех. Призивите му към излизане на страната от ЕС и антиимиграционна риторика спечелиха голяма популярност сред британските гласоподаватели. В момента UKIP има 9 депутата в ЕП, като Фарадж разчита броят им да се удвои. BBC коментира, че „досега партията се смяташе за маргинална”, но сега става все по-влиятелна политическа сила в Лондон.

Още по-голям успех имат UKIP на местния вот, преброяването от който в момента продължава в Англия и Северна Ирландия. Докато лейбъристите загубиха 69 места в общинските съвети, консерваторите – 93 места, а либералните демократи – 67 места, партията на Фарадж се сдоби с 84 кресла в органите на местно самоуправление. Окончателните резултати от британския двоен вот също ще бъдат известни едва в неделя вечерта.

Коментари: 0