Еврото с рязък спад след страховете от изборите в Италия

Инвеститорите отчетоха възможността в страната да не се сформира правителство като опасност за икономическите реформи и изостряне на дълговата криза в Еврозоната

120 ~ 4 мин. четене

Еврото се срина до 6-седмично дъно спрямо долара в понеделник. Политическата безизходица в Италия, след резултатите от изборите в страната, подтикна инвеститорите да търсят убежище в щатската и японската валути. Резултатите от изборите показаха, че една коалиция между лявоцентристките партии на досегашния премиер Марио Монти и на кандидата на Демократическата партия Пиер Луиджи Берсани, който води с 33% ще има малка преднина в надпреварата за долната камара на парламента. Но нито една партия, или вероятна коалиция няма да бъде в състояние да сформира мнозинство в горната камара на парламента и в Сената.

Инвеститорите отчетоха възможността в Италия да не се сформира правителство, като опасност за икономическите реформи в страната и тласък към изостряне на дълговата криза в Еврозоната. По-рано тази година оптимизмът, че най-лошото от кризата в региона е отминало доведе до рязко покачване на еврото, което предполага и по-резки спадове при негативни новини.

Инвеститорите се насочиха и към инвестиции в йената, която за последните пет месеца загуби повече от 20% от стойността си. По време на търговията в понеделник, йената се покачи с повече от 3% спрямо еврото и с 2% спрямо долара. Японската валута обаче остава уязвима за силни обрати.

Еврото достигна дъно от 1.3047 долара. По-рано, преди резултатите от изборите в Италия, европейската валута се бе покачила до 1.3318 долара. Последно за деня еврото се разменяше за 1.3060 долара. Спрямо йената еврото достигна дъно от 118.86 йени - най-ниското ниво от 24 януари. В края на деня единната валута се разменяше за 120.20 йени, което е спад от 2.5% на дневна база.

Заместник-ръководителят на лявоцентристката Демократическа партия на Италия (PD) отхвърли идеята за нови избори и заяви, че неговата коалиция, въпреки че ще има мнозинство само в долната камара на парламента, трябва да се нагърби с отговорността да формира правителство, въпреки липсата на мнозинство в Сената.

Еврото може да продължи да губи позиции през седмицата, ако данните за икономиката на еврозоната не покажат напредък и инвеститорите се насочат към сигурни убежища, като доларът и златото.

Президентът на САЩ Барак Обама и Конгреса остават в задънена улица по въпроса как да се предотвратят автоматичните съкращения на разходите на правителството в размер на 85 млрд. долара месечно, които ще започнат от 1ви март.  Доларът загуби 1.7% от стойността си спрямо йената, като в края на деня се търгуваше за  92.00 йени, въпреки че по-рано през деня йената достигна 33-месечно дъно спрямо доларът, след новината, че японското правителство вероятно ще номинира Харухико Курода и Кикуо Ивата, съответно за управител и заместник управител на Японската централна банка. И двамата кандидати са силни застъпници на агресивната парична политика и намаляване на дефлацията с отслабване на йената.

Независимо от печалбите за йената в понеделник, някои анализатори казаха, че тенденцията на отслабване на йената в дългосрочен план ще продължи и очакват съпротива при психологическото ниво от 95 йени за долар.

След като рейтинговата агенция Moody's намали кредитния рейтинг на Великобритания с една степен до Aa1 от Aaa, позовавайки се на слабите перспективи за икономически растеж, паундът бе подложен на силен натиск. Британската валута остава уязвим и от очакванията, че Английската централна банка може да разшири допълнително количественото облекчаване, за да подкрепи крехката икономика на Обединеното кралство.

Последно за деня паундът се разменяше за 1,5170 долара, а едно евро се търгуваше за 0,8615 паунда.

Златото с покачване от несигурността в Европа и САЩ

Златото се повиши с около 1% в понеделник, след остър натиск върху фондовия пазар в САЩ и несигурността за бъдещето на Италия, след резултатите от парламентарните избори. Инвеститорите се насочиха за трети пореден ден в закупуване на злато, в качеството му на сигурно убежище.

Спот цената на златото бе 1594 долара за тройунция, което бе покачване от 17 долара за деня.

Американският борсов индекс S&P 500 се понижи с почти 2%, завършвайки на 1487 пункта.

Скорошните  коментари от водещи служители на Федералният резерв на САЩ, че  централната банка може да намали или спре програмата си за закупуване на активи, доведе до спад в закупуването на злато от страна на хеджфондовете, които инвестират в злато при нарастваща инфлация. Инвеститорите очакват изказването на управителят на ФЕД Бен Бернанке пред Конгреса тази седмица да опровергае слуховете и  програмата на ФЕД ще продължи без промяна.

Цялостното доверие в златото, обаче остава крехко, както показаха и данните от най-големия фонд инвестиращ в злато SPDR Gold Trust, според които фондът е продал 42.3 тона злато миналата седмица, което е най-големия му седмичен отлив от август 2011 г.

Цената на петрола падна наред със спада на фоновите пазари след излизане на резултатите от национални избори в Италия, сочещи  политическата безизходица и предизвиквайки страхове от нестабилност в третата по големина икономика в еврозоната.

Американският суров петрол се понижи до 92.07 долара за барел, което бе спад от 1.13 долара за деня.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg