Еврото се търгува близо до 10-седмично дъно срещу долара

Еврото е притиснато от спекулации за намаление на европейските лихви още през тази седмица

96 ~ 3 мин. четене

Еврото се търгува близо до 10-седмично дъно срещу долара след данните за инфлацията в еврозоната, които възобновиха спекулациите, че Европейската централна банка може да облекчи политиката си, за да предотврати дефлация. Опасенията за отлив на капиталови потоци от ново възникващите пазари също накараха инвеститорите да избягват рисковите активи, което пък даде сила на йената срещу чувствителните на растежа високо доходни валути.

Единната валута се търгува около нивата от 1.3490 срещу зелените пари и не е никак далеч от дъното в петък на 1.3479, което е най-ниската точка след края на ноември. Кросът евро/йена удари 2-месечно дъно от 137.38 и е изправен пред риска да изпадне под 100-дневната пълзяща средна, която в момента преминава на 137.54.

Последната причина за разпродажбите на еврото са стойностите за инфлацията в еврозоната, които бяха публикувани в петък и показаха неочаквано намаление до 0.7% на годишна основа през януари, което съвпада с 4-годишното дъно от октомври. Анализаторите очакваха повишение от 0.9% спрямо нивата от 0.8% през декември. Цифрите породиха спекулации, че ЕЦБ може да предприеме някаква форма на монетарни облекчения още на предстоящото си заседание в четвъртък. Въпреки, че председателя Марио Драги заяви през януари, че дефлацията не заплашва еврозоната, някои държави вече търпят дефлация и МВФ предупреди, че тя представлява известна опасност.

На съвсем другия полюс е американската икономика, където стана ясно, че потреблението остава силно и това увеличи мненията, че най-голямата икономика в света може да преодолее проблемите на ново възникващите пазари, което пък ще даде възможност на Федералния резерв да продължи да оттегля стимулите.

Йената също остава добре подкрепена от покупки на инвеститори търсещи сигурност и бдителни спрямо новите икономики. Долар/йена е на 102.20 и не далеч от 8-седмичното дъно от миналата седмица на 101.77.През последния месец шансовете за редукция на стимулите в САЩ и по-слабия икономически ръст в Китай увеличиха страховете за отлив на капитали от някои от ново възникващите икономики, които разчитат на чуждия капитал. Въпреки че повечето от тези валути, в това число и турската лира и южноафриканския ранд, успяха да се възстановят в края на миналата седмица, инвеститорите са на мнение, че най-лошото за тях тепърва предстои.

 

Златото остава стабилно, въпреки липсата на купувачите от Китай и силата на долара

Златото днес е почти без промяна, след като отчете първата седмична загуба за последните 6 седмици. Тя дойде заради силата на долара и липсата на ключови купувачи от Китай. Пазарът там е затворен до петък заради празниците по случай Лунната нова година. Пазарът на злато в Хонг-Конг, където основно се състои търговията свързана с Китай, е затворен днес.

Според дилърите докато Китай не се завърне в търговията, развитията на ново възникващите пазари ще са с основно значение. На тях е налице отлив на капитали заради ръста на икономиката в САЩ и намеренията на Федералния резерв да продължи с намалението на стимулите. Ако проблемите на развиващите се пазари продължат в крайна сметка може да се повиши интереса към златото, което предлага сигурност. В допълнение, нарастващото търсене от Китай, ако продължи, може да окаже подкрепа на метала поне да не пада под 1200 долара. Спот цената днес 1244 долара за тройунция и идва след спад от 2% през миналата седмица. Той е първия след седмицата, която завърши на 20 декември.

Азиатските индекси днес губеха позиции, тъй като проблемите на ново възникващите пазари показаха малко аргументи, че кризата при тях намалява. В същото време нарастват сигналите за нарастващ натиск за ново облекчение на монетарната политика в Европа, което пък държи еврото на 10-седмично дъно срещу долара.

Търсенето от Китай беше силно в началото на годината до последната седмица на януари, тъй като потребителите купуваха благородния метал с пожелания за късмет и като подарък за Лунната нова година.

Междувременно в петък стана ясно, че в седмицата завършваща на 28 януари спекулантите са увеличили дългите си позиции във фючърси и опции на златото, но са намалили тези позиции в среброто.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg