Еврото затъва все по-дълбоко в дълговата криза

Индикаторът на икономическото доверие в еврозоната се е понижил до 90.6 пункта

7208 ~ 3 мин. четене

Еврото се срина под 1.24 спрямо американския долар, до 1.2360 към края на американската сесия, като отчете 7-ми пореден ден на спад. Това е най-ниската стойност при тази валутна двойка от 1 юли 2010 г. За този задълбочаващ се спад на еврото основно влияние оказаха страховете на инвеститорите на глобалните финансови пазари около испанската банкова криза. Негативно влияние върху еврото оказаха слабият аукцион на италиански дългови книжа и трагичните данни за бизнес доверието в еврозоната.

Данните от Европейската комисия сочат, че изследваният Индикатор на икономическото доверие в еврозоната (ESI) се е понижил до 90.6 пункта от 92.9 пункта през април. Икономисти, запитани от Dow Jones Newswire, прогнозираха показателят да се понижи доста по-умерено - до 92.0 пункта. Измерителят на доверието сред производителите се е понижил до -11.3 пункта от -9.0 пункта, като основна причина за това е спадът в новите поръчки.

Безработицата във Франция се покачи до най-високо ниво от септември 1999 г. Все повече французи искат да живеят в Лондон отколкото в Бордо, Нант или Страсбург. Според анализатори на френската банка Credit Agricole, ЕЦБ може да понижи основния лихвен процент, но е възможно това да се отложи във времето, заради предстоящите избори в Гърция на 17-ти юни.

Те предвиждат понижение с 25 базисни пункта на основната лихва, но този по депозитите да не бъде променян, като това дали и как ЕЦБ ще облекчи още монетарната си политика зависи не само от Гърция, но и от потенциалните инициативи от страна на ЕС и отделните правителства. "Минималното изискване при действие на ЕЦБ е обвързване към по-висока степен на икономическа, фискална и банкова интеграция. Пътят към това е по-скоро понижение на основната лихва или отпускане на още кредити, а не покупка на облигации", обясняват от банката.

Доходността по 10-годишните италиански ДЦК премина границата от 6% за първи път от януари. Рисковата премия, или разликата между доходността по 10-годишните италиански и 10-годишните германски ДЦК, се повиши до 4,65 процентни пункта. Въпреки това основна грижа за инвеститорите остава Испания поради лошото състояние на икономиката и сериозните проблеми в банковия сектор.

Облигационният пазар в Испания продължава да се влошава. Лихвата на 10 г. облигации на Испания се покачи с 14 пункта и достигна 6,6 %, най-високо ниво от 25 ноември. Доходността на 2 г. облигации нарастна с 10 пункта до 4.62%.

В противоположна посока се променят лихвите по държавните ценни книжа на Англия, Германия и САЩ. Лихвата на 2 г. облигации на Германия е нула. Лихвата на 10 г. облигации на Англия спадна до рекордно ниско ниво от 1,653 %. Лихвата на 10 г. облигации на САЩ спадна до най-ниско ниво в историята. Такъв спад не се е случвал нито през 2008 г., при фалита на „Лемън Брадърс“, нито през петролния шок през 70-те години.

Петролът загуби още 3 долара от стойността си

Суровините продължават да поевтиняват. Цената на американският петрол спадна с над 3 долара през изминалия ден, дo 87.60/70 долара за барел. Бягството към долара, както и всеобщото бягство от рискови активи, оказва негативно влияние върху цената на петрола. Опасенията, че излизането на Гърция и Испания от еврозоната ще понижи БВП на Евросъюза, което от своя страна ще даде отражения и върху икономиките на САЩ и Китай, оказват допълнителен натиск върху суровината. Спад в световният икономически ръст ще предизвика и по-слабо търсене и потребление на петрол.

Според хедж фонд мениджъра Бартон Бигс цената на петрола ще продължи да пада за неопределен период от време. Според него това ще е резултат на заговор от страна на Саудитск Арабия срещу Иран и Иран, с цел тяхното банкрутиране.

Тази сутрин американският петрол се котира на цена от 87.80/90 долара за барел, докато сорта Брент се търгува в нивата 103.10/20 долара за барел.

Златото отчете ръст по време на вчерашната търговия, въпреки че започна денят със силен спад. Ценният метал се повиши с около 10 долара, до 1563 долара за унция. По-рано през деня златото се търгуваше в ниските си нива за месеца, към 1530 долара за унция. Тази сутрин жълтият метал се разменя на цена от 1560/61 долара за унция.

 

Отдел „Анализи валутни пазари”, ФК „Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg