Fiat купува остатъка от акциите на Chrysler

С тази сделка Fiat изкупи изцяло американската компания

Снимка: Reuters

3629 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Италианският автомобилен концерн Fiat обяви, че е подписал споразумение за придобиване на дела от акциите на Chrysler, които все още не притежава, предаде Reuters. С това споразумение Fiat изкупи изцяло американската компания. Сделката е победа за изпълнителния директор на Fiat Серджо Маркионе, чиято цел е да слее двете компании и да създаде седмата по големина в света авто група.

Fiat ще придобие 41.46% от пенсионния фонд на Съюза на обединените автомобилни работници (UAW). Фондът ще получи 3.65 млрд. долара в брой. Chrysler подписа споразумение с UAW да плати 700 млн. долара на четири равни годишни плащания към пенсионния фонд VEBA след като продажбата приключи. 

Освен това Chrysler ще допринесе с 1.9 млрд. в брой, докато Fiat ще даде 1.75 млрд. долара за изкупуване на фонда, известен като VEBA. Това обявиха двете компании в отделни съобщения за пресата.

Сделката за купуване на остатъка от акциите се очаква да приключи около 20 януари. Серджо Маркионе ще може да върви към целта си да създаде по-конкурентен производител на автомобили с по-широк глобален обхват.

Коментари: 0