Фирмите: Защитете ни от търговските вериги

Производителите очакват фалити заради липсата на законодателна защита при договарянето с големите вериги

6440 ~ 1 мин. четене

Фирми, обединени в съюза "Произведено в България", искат спешни законови промени в подкрепа на малкия и средния бизнес. Производителите очакват фалити заради липсата на законодателна защита при договарянето с големите търговски вериги.

Големите търговски вериги настояват българските производители да правят 40% отстъпки от цената за стоки, което ги ощетява. Рекордът е 7%.  Кънчо Стойдев даде пример с големите хранителни компании, които при договаряне с търговските вериги не правят отстъпка повече от 10%.
 
 
Той съобщи, че вече 15 месеца обсъдените от правителство и депутати промени в Закона за защита на конкуренцията не виждат зелена светлина, за да бъдат гласувани в парламента. Те предвиждат въвеждането на термина "злоупотреба със значителна пазарна сила". "С отказа си правителството подпомага скрития картел между търговските вериги", подчерта Стойчев.
 
 
Според Кънчо Стойчев и съюзът "Произведено в България" подобни политики водят до срив в пазарните позиции и приходите на малките и средните производители на стоки и услуги. "В началото сме на опасен процес, който ще доведе до масови фалити на български производители във всички сектори", се посочва в изявлението на бизнеса.
 
Подкрепи Economic.bg