Fitch заплаши САЩ с отнемане на рейтинг

Международната кредитна агенция предупреди, че ще го направи, ако няма сделка по вдигането на тавана на дълга

3569 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Fitch Ratings предупреди, че може да отнеме първокласния рейтинг на САЩ. Агенцията обяви днес, че ще го направи, ако политиците не се споразумеят по темата с увеличаването на тавана на дълга.

"Напрежението върху рейтинга на САЩ се увеличава", каза Дейвид Райли, управляващ директор на. "Ако няма сделка, има реален риск рейтингът да бъде понижен", добави той.

В момента рейтингът по дългосрочният дълг на САЩ е на максималното ниво "AAA". Такава е и оценката дадена от конкурентната агенция Moody's Investors Service. Единствено американската агенция Standard & Poor's си позволи през 2011 г. да премахне едно "А" от рейтинга, като това се случи точно преди да бъде постигната предишната сделка за вдигане на тавана.

Водещите партии успяха да постигнат временно решение за избягване на "фискалната пропаст, като сключиха сделка в последната минута. Засега обаче остава по-големият проблем - тавана на дълга. На 31 декември лимитът от 16.4 трлн. долара беше достигнат и в момента правителството успява да финансира разходите си само благодарение на извънредните мерки, които прилага Финансовото министерство. Очаква се възможностите да се изчерпят в средата на февруари, след което държавата няма да може да се финансира на международните пазари.

Независимо от трудната ситуация, подобна на тази от август 2011 г., Fitch смята, че възможността САЩ да фалират е "изключително нищожна".

Републиканците настояват управляващите да намалят бюджетните разходи, за да не се стига до поредно вдигане на тавана на дълга. Барак Обама каза, че това е "абсурд" и предлага вдигане на данъците за най-богатите американци. Той настоява Републиканците да се съгласят да вдигнат тавана, без да поставят никакви условия.

Подкрепи Economic.bg