Foxconn призна за използването на детски труд

След разследване компанията е открила, че в завода в Янтай работят деца на възраст между 14 и 16 годишна възраст

176 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата компания за сглобяване на електронни устройства - тайванската Foxconn призна, че е използвала детски труд в един от китайските си заводи. Организации за защита на човешките права отправят такива обвинения от много време, но за първи път има официално признание.

От Foxconn признават, че във фабриката в Янтай, в североизточната провинция Шандонг, работят деца между 14 и 16 годишна възраст. Засега от компанията отказват да кажат колко точно такива случаи са открили.

"Нашето разследване показа, че "стажанти" между 14 и 16 годишна възраст, работят в завода от около три седмици", се казва в становището на Foxconn. "Това е не само нарушение на трудовото законодателство в Китай, а и нарушаване на политиката на работа във Foxconn. Взети са незабавни мерки тези нарушения да бъдат отстранени", добавят от компанията.

Foxconn е основен партньор на Apple при производството на компоненти за устройствата на компанията, както и при тяхното сглобяване. В заводите на компанията обаче се сглобяват още продукти на Dell, Sony и Hewlett-Packard. В официалното съобщение се казва, че точно в завода с открити нарушения не се произвеждат продукти на Apple.

Подкрепи Economic.bg