Германски евродепутат брани Сметната палата от властта

Целта на законови промени е да я направят зависима, казва Ингеборг Гресле от ЕНП

120 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Лобистките поправки в България очевидно не остават незабелязани в Страсбург - германският евродепутат Ингеборг Гресле изрази своята голяма загриженост за независимостта и доверието в българската Сметна палата. За това съобщиха днес от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Говорителката на Европейската народна партия (ЕНП) в Комисията по бюджетен контрол има предвид разглеждането на първо четене в Народното събрание (НС) на закона за реорганизацията на българската Сметна палата.

"Сегашната Сметна палата с нейните трима членове професионално е на добро ниво, независима е и има мандат до 2017. Сега да бъде преустройвана в политически деветчленен орган, да се зачеркне съответния професионален опит и по този начин да се извършат политически назначения, е сериозна загуба на доверие в тази важна организация ", категорична е Ингеборг Гресле. 

Според нея, очевидно е, че целта е Сметната палата да бъде направена „политически зависима”: ”В страна, за която Европейската комисия отбеляза в последния си мониторингов доклад, че са нужни допълнителни усилия за напредък в борбата срещу корупцията и пълна независимост в борбата срещу организирана престъпност."

Германският евродепутат посочва, че България е държава, в която назначенията на важни държавни постове в последните години се коментират от страна на Комисията като "непрозрачни " и са „белязани от силни икономически интереси". "Ние трябва да се изправим срещу подобно развитие и тяхното въздействие спрямо еврофондовете", апелира на сайта на Групата на ЕНП Гресле.

Тя завършва с думите, че по време на съвещание на 28 октомври 2013 г. Комисията по бюджетен контрол на Европарламента (ЕП) се е убедила в „професионалните и експертни качества” на сегашната българска Сметна палата.

Подкрепи Economic.bg