Германският външен министър призова за икономии и реформи

Държавните разходи за кредити могат да дадат само краткосрочен, неефективен стимул, отбелязва Вестервеле

3599 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Европейският съюз (ЕС) трябва да отхвърли старите практики на взимане на кредити и да направи реформи. Това коментира външният министър на Германия Гидо Вестервеле в свой анализ за The Financial Times.

Вестервеле отбелязва, че след изборите в Италия някои хора са побързали да лансират една стара теория, че резултатите от вота се дължат не на вътрешните проблеми, а на наложената едностранно от ЕС политика на строги мерки за икономии. „Икономическият растеж, според тази логика, може да бъде генериран лесно чрез програми за държавни разходи, финансирани чрез взимане на кредити. Този начин на мислене обаче е погрешен в две отношения”, посочва министърът.

Според него първата страна на проблема е, че най-тежко засегнатите от кризата държави от Еврозоната сами са избрали, въпреки трудностите, да водят разумна политика с цел стабилност. Това се отнася за Испания, Португалия, Ирландия и Гърция. В Италия дори опозиционната партия на Силвио Берлускони е подкрепила реформите на правителството на премиера Марио Монти, макар и късно и половинчато.

Вторият проблем, според Гидо Вестервеле, е, че твърдението за избор между мерките за икономии и икономическия растеж, може и да върши работа като политически лозунг, но не отговаря на реалността. „Всички, които привеждат довода, че мерките за икономии и растежът са несъвместими противоположности, претендират още, че растежът може да бъде генериран само чрез взимането на нови кредити. Ние обаче знаем отдавна, че държавните разходи за кредити могат да дадат само краткосрочен, неефективен стимул. Те не осигуряват основа за устойчив подем. Нещо повече, ако кредитите продължават да нарастват, то моментът на истината ще настъпи рано или късно, когато пазарите, като кредитори, ще загубят доверие във възможностите за връщане на дълга. В крайна сметка няма нищо по-лошо за една държава от това да стане зависима от финансовите пазари”, заявява още германският външен министър.

Гидо Вестервеле отбезва, че 2013 г. може да се окаже най-трудната от кризата в Европа. Той отчита като положителен факт това, че реформите дават първите признаци за успех и че пазарите отново изпитват доверие и бюджетните дефицити и дисбаланси в еврозоната намаляват. Според него обаче „е нужно време, за да бъдат почувствани тези предвестници на подема в реалната икономика”.

„В цяла Европа е нужно постоянно провеждане на реформи. Разбира се, това е неотложна необходимост не само за Германия. Ние бяхме и все още сме по-добре от много от нашите европейски партньори, тъй като започнахме достатъчно рано тежки и болезнени реформи и фискална консолидация в началото на 2010 г. Така Германия не стана жертва на психологическия водовъртеж на дълговата криза”, коментира още Вестервеле.

Подкрепи Economic.bg