Глоби за 1 млн. лева са получили бензиностанциите през 2012 г.

Тръгват проверки за пропан бутана и метана

88 ~ 1 мин. четене

През 2012 г. бензиностанции у нас са получили глоби за общо над 1 милион лева. Нарушенията са били свързани с предлагането на некачествени и манипулирани горива, съобщава bTV.

Въпреки голямата сума наложени санкции, се отчита, че некачествените горива у нас като цяло намаляват. През изминалата година те са били под 3% от всички. През 2011-та делът им беше над 6 на сто, а преди 10 години 20% от горивата бяха некачествени.

От петролния бранш отдават добрите резултати на силната конкуренция и връзката с НАП, която съвсем ограничи възможностите за разреждане на горивата. Признават обаче, че все още има търговци, които развалят името им пред шофьорите.

Въпреки контролът продължава да има бензиностанции, които разреждат горивата. В дизела са открити по-тежки масла, дори керосин. Бензинът още се разрежда с по-евтини еквиваленти с по-ниско октаново число.

Това според специалистите може да доведе до счупване и основен ремонт на автомобила. Съветите им са да не се зарежда от случайни цистерни, разположени тук и там мобилно, да не се зареждат горива, които са повече от 5-6 стотинки от останалите на пазара.

Предстои Агенцията по метрология и технически надзор да увеличи дейността и да започнат да контролират пропан бутана и метана, които в момента не подлежат на никакъв контрол за качество. След това тръгват проверки и за твърдите горива за отопление.

Подкрепи Economic.bg